Acte necesare constructiei unei case

Pentru ca am primit mai multe mailuri cu rugamintea de-a posta poze si preturi si ce anume si cum anume am facut la constructia casei,incerc sa ma mobilizez sa scriu succint si cu poze, etapele de pana acum.
Pe data de 6 martie am bagat pentru prima oara mesterii pe santier, scriam aici ce bani am dat atunci dintr-un foc pe materialele de la inceput, am omis insa sa scriu si ce costuri a implicat toata birocratia asta cu actele pentru obtinerea autorizatiei de constructie.
Fiind un sat apartinand de o comuna din Ilfov, lucrurile sunt ceva mai relaxate ca la primariile de sectoare din Bucuresti unde am auzit ca se moare pe culoare ca sa-ti dea un aviz.
Inainte de autorizatie am fost nevoiti sa obtinem urmatoarele avize:
– avizul de la gaze ( 146 ron )
– avizul de la mediu (100 ron )
– avizul de canalizare (150 ron )
– avizul de salubritate ( 150 ron si ni l-a dat pe loc ca si pe cel de la canalizare )
– avizul de la Enel ( care a durat extrem de mult, o luna intreaga si a costat cel mai putin insa, 70 ron )
Cu toate aceste avize am mers la primarie si am depus 2 proiecte de construire in original + taxa de autorizatie care pe noi ne-a costat 1388 ron ( ea se calculeaza la 0.5% din valoarea totala a investitiei locuinta + anexe) + taxa platita la ordinul arhitectilor din Romania ( suna pompos, dar se plateste intr-un cont de BRD, de la orice sucursala BRD ), taxa ce a fost 139 ron.
Toate actele necesare autorizatiei de constructie sunt afisate in foto de mai jos:
IMG_20130311_105212
Autorizatia ne-au eliberat-o in vreo 2 saptamani de la depunerea actelor, autorizatie careia i-am facut o copie si am lasat-o obligatoriu la santier in eventualitatea vreunui control.
Dupa obtinerea autorizatiei, am mers la Inspectoratul tehnic in constructii al judetului Ilfov unde am achitat si acolo o taxa de 250 ron si am anuntat ca vom incepe constructia ( se anunta cu 10 zile inainte de a construi propriu zis ), fiind totodata obligati sa expunem la vedere si sa construim un panou cu santier in lucru, in care sa trecem numarul de autorizatie, beneficiarul, modul in care construim ( cu firma sau in regie proprie ca si noi ), cand incepe lucrarea si cand estimam ca se va termina constructia.
Proiectul ne-a costat 1000 euro si am mai cheltuit pe cadastru teren 1300 ron .
Am dat mesterilor un avans de 2000 de euro ( daca m-as mai apuca inca o data de casa nu i-as mai da niciunuia un sfant macar, inainte de-a se apuca de treaba ), iar apoi am scris aici despre sapatul putului si despre minunata echipa a dlui.Petrache (pe care il recomand tuturor si caruia i-am mai dat 2 lucrari dupa noi), put care a costat pretul final 1186 euro, forat la 43 metri adancime, a treia panza freatica.
Dupa acest moment la care deja cheltuisem nu mai putin de 5100 euro, ne-am apucat propriu zis de constructia casei, despre care voi scrie etapizat, asa cum s-au si facut de altfel lucrarile.

21 comentarii la “Acte necesare constructiei unei case

  1. noi ne-am facuto cu mana noastra,in orice caz bravo si spor la treaba,dar in caz ca eu am construit casa e racordata la reteaua electrica aproape la cheie totul independent,apa,canalizare,caldura si am in propietate doar terenul pe care am construit casa (dupa priceperea mea de vreo 10 ani de constructii!!,ce trebuie sa fac sa o pun in regula ,deja am deposit bugetul prevazut initial (40.000e)

    Apreciază

  2. Am observat ca este necesara o declaratie pe propria raspundere privind lipsa unui litigiu. Daca am un litigiu nu pot obtinre autorizatia pana la solutionarea lui sau este discutabil litigiul existent?

    Apreciază

  3. Buna Horatiu, la primaria de care apartinem noi nu se elibereaza AC daca esti in litigiu cu terenul, pe perioada solutionarii acestuia nu se poate construi.Cred ca cel mai corect este sa intrebi la primaria de care apartii cu terenul respectiv.

    Apreciază

  4. Buna ziua. Am achizitionat un teren in comuna vidra, la vreo 400 m de toate utilitatile. Se poate incepe constructia iar racordarile sa le fec ulterior? Multumesc, astept raspuns.

    Apreciază

  5. @Cristian: ar trebui odata cu inceperea constructiei sa depuneti actele si pentru obtinerea autorizatiilor de instalare a utilitatilor.La gaz e criminala procedura si dureaza o vesnicie.Asta in Bucuresti si Ilfov, nu stiu pentru alte localitati.Succes !

    Apreciază

  6. Buna Cristina,in general nu iti cere nimeni proiectul casei la avize, doar la autorizatia de constructie.In functie de judetul in care doresti sa construiesti se cer acte necesare avizelor respective, sfatul meu este sa te adresezi institutiilor in speta care iti elibereaza avizele.Succes !

    Apreciază

  7. Salut
    Vreau sa construiesc o casa si am toate avizele, dar cineva mi-a spus ca am nevoie de diriginte de santier …. o interbare sau mai multe:
    1. Ai avut nevoie de diriginte de santier?
    2. Cat te-a costa dirigintele de santier?
    3. Cu ce te ajuta dirigintele de santier?
    4. Au venit cei de la ISC la faze determinante?
    5. Ce acte iti trebuie pentru intocmirea Cartea tehnica a constructiei si cine o face?
    6. Cine a fost la ISC sa anunte inceperea lucrarilor si ce acte trebuiesc?
    Multumesc mult pentru amabilitate si spor la treaba.

    Apreciază

  8. @Petru: pentru a construi o casa ai nevoie de autorizatie de constructie si nu numai de avize de construire.
    Dirigentele de santier vine la toate fazele determinante ale constructiei la rosu si ii corecteaza pe Dorei pe ici , pe colo unde o comit aiurea.
    Noi l-am platit simbolic pe omu’ nostru ca e un cunoscut care ne-a luat doar 200 euro.E bine ca dirigintele sa nu se cunoasca cu echipa, altfel e pe mana cu ei si habar nu ai ce si cum.
    La Isc a fost sotul meu, a platit si a anuntat inceperea lucrarilor de constructie, la noi nu a venit nimeni pe durata intregii constructii caci nu am construit in Bucuresti, in capitala lucrurile stau altfel si am inteles ca sunt destul de pretentiosi.
    Cartea tehnica a constructiei o face seful de echipa care a construit casa la rosu.
    Multumim pentru urari, treaba am terminat-o noi din noiembrie anul trecut , spor tie !

    Apreciază

  9. Buna ziua!
    Daca se poate, doresc si eu un numar de contact al celui care v-a sapat putul, al acestui domn Petrache, pentru o lucrare asemanatoare in Comuna Berceni.
    Va multumesc!

    Apreciază

  10. @Mihai: buna ziua Mihai, am cautat numarul de telefon al dlui.Petrache dar nu il mai am.Am schimbat telefonul si nu mai am numarul lui.Daca il gasesc totusi am sa-ti dau un email.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s