La Mulţi Ani, Mateiaşul meu !

Azi este onomastica puiucului, in afara de Ayan, l-am botezat la biserică şi Matei, căci e bine sa aibă un nume de sfânt, pentru a fi vegheat si apărat de acesta.Aş fi vrut iniţial, să-l cheme Andrei, apoi m-am razgândit şi am vrut Alexandru ( dar este si ta-su tot un Alexandru ) şi apoi nu am mai vrut deloc nume de sfânt, ca are şi asa 2 prenume.La botez, preotul a bufnit si a trosnit ca vrea nume de sfânt pentru copil ca să-l boteze.Okidoki, la repezeală mi-a venit Matei şi nu intamplător, ştiu sigur, pe bunicul mamei mele l-a chemat Matei.Şi asa este Ayan…tot un Matei, pe care azi il sărbătorim.La Mulţi Ani fericiţi, să ne trăieşti sănătos si mereu voios şi frumos! Te adorăm Mateiaşule minunat !


glitter-graphics.com

Cine a fost Sfântul Matei, al cărui nume il poartă si Ayan?

” Sfântul Matei, înainte de a fi chemat la apostolat a fost vameş la vama din Capernaum (Mc.2,14-20).
La chemarea Mântuitorului, el a părăsit ocupaţia de vameş şi a urmat lui Iisus cu credinţă, împărtăşind soarta celorlalţi Apostoli.Ca şi ceilalţi Apostoli, a primit mandatul de a propovădui Evanghelia şi a boteza pe toţi cei ce vor crede în Iisus (Mt. 28,19-20; Mc.16,15); a fost binecuvântat de Mântuitorul, împreună cu ceilalţi Sfinţi Apostoli, înainte de înãlţarea Sa la ceruri (Lc.24,50-51); a luat parte la alegerea Sf. Apostol Matia în locul lui Iuda vânzătorul (Fapte 1,13) şi era împreună cu ceilalţi Sfinţi Apostoli în ziua Cincizecimii, când s-a pogorât peste ei Duhul Sfânt (Fapte 2,1-4).
După praznicul Cincizecimii şi alegerea celor şapte diaconi (Fapte 6,2 şi 6), el a propovăduit Evanghelia în Iudeea, organizând multe comunităţi creştine dintre evreii care credeau şi se botezau.
Sf. Ap. Matei a luat parte la Sinodul din anul 49 (Fapte 15,6) iar înainte de persecuţia lui Irod Agripa I, a scris Sfânta sa Evanghelie în limba ebraică, dialectul aramaic, vorbind de Mântuitorul şi de Sfinţii Apostoli (Fapte 21,40) pentru comunităţile din Iudeea.
Sfânta Evanghelie scrisă de Sf. Ap. Matei a fost tradusă şi în limba greacă, înainte de anul 70, când a fost dărâmat Ierusalimul.
Tradiţia ne spune că Sf. Ap. şi Ev. Matei a propovăduit învăţătura Mântuitorului Hristos mezilor, parţilor şi ar fi ajuns până în Etiopia şi India şi a suferit moarte de martir prin foc în cetatea Mirmina din ordinul împăratului parţilor, care s-ar fi creştinat apoi, datorită unei minuni săvârşite de sfintele moaşte ale Sfântului, şi ar fi luat numele de Matei, în amintirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei.
Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte printre martiri în ziua de 16 noiembrie. ” ( sursa aici )

10 comentarii la “La Mulţi Ani, Mateiaşul meu !

 1. Pingback: La Mulţi Ani, Mateiaşul meu ! - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. La multi ani, guguluf scump! Sa ne traiesti cu numele, sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate si noroc, iar parintilor tai zile multe si linistite sa se bucure de tine!!!
  Un pupic mare de la mine si de la Stefanut!

  Apreciază

 3. Cand este ziua mea sau a fratelui meu, tata cumpara flori si pentru mama si spune ca el o sarbatoreste pe ea in primul rand si apoi pe noi pentru ca datorita ei am ajuns pe lume:)
  Asadar, ii spun si eu un calduros si din suflet „La multi ani” puiucului mic si frumos, dar si tie, draga mea mamica de puiuc mic si frumos! Multa sanatate amandurora, dar si taticului care si el a contribuit la aceasta minune 🙂
  Pupici

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s