Pseudo ora de religie

La inceputul anului scolar, scriam aici despre ora de religie de la fi-miu de la scoala.Eram incantata, profesoara chiar incepuse super bine cu ei, lucrurile mergeau intr-o directie buna.

Prin ianuarie, intr-o seara, fi-miu mi-a spus absolut intamplator, intr-o discutie despre jeansii cu care urma sa mearga a doua zi la scoala, ca nu ii vrea pe aia indigo ca se pune in genunchi si ii albeste.Initial l-am luat pe el la trei pazeste fiindca discutia cu taratul in genunchi pe mocheta o mai avusesem de jde ori pana atunci.

Stupefiata am aflat ca nu el se taraste in genunchi, ci doamna de religie cum intra in clasa toti copiii jap! pe jos in genunchi, cum se termina ora  jap! iar in genunchi toti copilasii in rugaciune la icoana.Bai si m-au luat asa niste nervi, de nedescris! Asta fiindca eu l-am intrebat ce insemnatate are taratul ala pe jos in clasa? Desigur ca habar nu a avut ce si de ce si cum, astfel incat am discutat cu el si i-am spus ca nu ii mai dau voie sa se puna in genunchi la ora de religie.

Am discutat cu doamna invatatoare si i-am explicat ca eu vad acea punere in genunchi ca pe ceva intim, pentru mine are o anumita insemnatate rugaciunea facuta in genunchi, in fata unei icoane, iar ceea ce face doamna de religie mi se pare total aberant, mai ales cu niste copii de clasa zero.

Lucrurile s-au remediat, in sensul ca niciodata nu i-a mai pus in genunchi de atunci.Dar s-au dezaliniat alte planete la ora de religie si doamna respectiva, fire plapanda tare si fara a putea deloc sa stapanesca niste pici  de 6-7 ani, plange in fata clasei.Greseala fatala zic eu, mai ales pentru unul ca fi-miu, care atat asteapta sa vada slabiciunea unui om si „sa pedaleze ” pe chestia asta.

La ora de religie se intampla lucruri care pe mine m-au lasat fara grai, pentru ca eu vreo 5 ani din cei 10 de invatamant, am avut numai clase pregatitoare   zero, pe care le pregateam pentru scoala, copii pe care nu mi-i formam eu de mici si in viata mea nu mi s-a intamplat ceea ce aud ca se intampla la ora de religie.

Asadar, exista niste elemente la fi-miu in clasa, care la ora de religie se tarasc pe sub banci si miauna, latra , canta precum cocosul.Elementul de fi-miu si cu alti trei magadai inalti, se ridica din banca si se plimba prin clasa, cateva fete d-astea baietoase rad in gura mare si vorbesc despre caca si pipi ( nu am reusit sa inteleg insa in ce anume context ! ), profesoara in acest timp sta si le suna la urechi cu un clopotel si daca lucrurile se inrautatesc ( si se mereu ! ) o cheama pe invatatoare sa calmeze clasa.

Desigur ca cei mici au simtit ca e varza ca si profesor si fac un tambalau de nedescris.Saptamana trecuta, intr-un context d-asta bolnav de ora de religie scandalizata, directoarea a intrat in clasa si a vazut iadul dezlantuit.Profesoara plangea la catedra , iar copiii o ignorau complet, ca si cum nu exista nimeni in acea clasa, ei alergandu-se si jucandu-se prin clasa nestingheriti.

Miercuri am avut sedinta, invatatoarea m-a luat pe hol la o discutie, sa ma roage sa il retrag pe Kiki de la acea ora, ca doamna de religie nu vrea sa mai intre la clasa daca nu se retrag cativa copii de la ora ei ( din 32 sa ramana vreo 15, asa, ca restul nu sunt cuminti ). Pe bune mah?

Lumea asta din invatamant e intoarsa pe dos sau cum? Eu am pierdut contactul ca nah, sunt 11 ani imediat de cand nu mai lucrez in invatamant, insa, cum sa rogi parintii sa retraga copiii de la scoala ca sa isi poata tine ora o talamba? Caci da, un profesor care nu poate stapani clasa, in primul rand, nu isi poate tine ora si nu poate preda, cum sa-l numesc cat mai decent posibil, decat talamb?.Cum sa chemi un alt cadru didactic sa iti faca ordine la clasa ca tu sa poti sa iti sustii lectia? De ec nu gasesti o modalitate sa ii atragi, sa le captezi in vreun fel atentia? De ce directoarea permite unei asemenea femei sa lucreze cu copiii?

Desigur ca eu am fost foarte ferma si i-am spus invatatoarei ca eu asa ceva nu voi face, doar fiindca se creeaza precedentul si fi-miu va sti ca atunci cand deranjeaza o ora mami il poate retrage de la scoala, iar intr-a cincea, probabil, va deranja orele profesorilor care nu-i vor placea pe acest considerent.

Anul acesta nu-l retrag din motivul scris mai sus, de la anul insa nu mai merge la ora de religie pana nu scapam de plangacioasa!

Explicatiile astea ca profesoara de religie preda o materie care invoca pace, niciun om care a terminat facultatea de teologie nu poate fi mai autoritar, pe mine , personal, m-au debusolat complet.D-asta avem niste popi care se poarta infect cu enoriasii?D-asta tipa ca un apucat la toata lumea, popa asta al meu din sat? Caci sunt plapanzi toti?Boh…

Acasa l-am mustruluit, desigur, i-am cerut sa stea la ora de religie exact cum sta si la orele doamnei invatatoare, fara nicio diferenta.Eu sunt extrem de flexibila cu el in orice alte situatii, insa in privinta scolii tin chinga foarte stransa si sunt destul de severa.Altfel, lucrurile nu ies bine si eu imi doresc altceva pentru el decat a termina liceul in stare de semi-analfabetism.La personalitatea lui puternica, daca las chinga moale, imediat o ia pe aratura, cum strang chinga, cum revine la calea buna.

Raspunsul lui pentru haosul de la religie? Doamna nu spune nimic, doar sta si plange ca e suparata.

Doamne, mare ti-e gradina ta cu profesori de religie !

Ati mai auzit asa ceva, sa planga profesorul in fata unei clase de pitici de 7 ani?

 

 

20 comentarii la “Pseudo ora de religie

  1. Şcoala a devenit un soi de „câmp de luptă”. Nu sunt implicată în niciun fel (adică nici elev, nici părinte de elev, nici dascăl). Singura legătură pe care o am cu sistemul e una subiectivă aşa că de data asta prefer să tac că oricum, dacă aş vorbi, ar însemna că vorbesc din auzite şi n-ar fi tocmai ok.
    Eu n-am avut dascăli care să plângă la catredă şi nu toţi erau în măsură să ne fascineze. Nici cu materia, nici cu felul de a fi. Dar când lucrurile scăpau de sub control, ridicau tonul şi ne potoleam. Sigur, pe atunci nu erau cu frica-n sân că noi, elevii, am putea fi „blindaţi” cu sisteme de întregistrare care vor apărea ca breaking news la Acces Direct şi ei vor deveni „omul groazei” peste noapte. Asta o spun fără trimitere la ce ai povestit tu, vorbesc la modul general că, repet, nu ştiu ce se întâmplă acum la clasele mici.

    Apreciat de 1 persoană

  2. @Potecuto, nu trebuie sa tipe neaparat ca sa potoleasca o clasa, dar nici sa planga la catedra.Come on, despre ce vorbim? E ca si cum tu si eu am plange la joburile noastre !

    Apreciază

  3. Nu am zis că ea trebuie să ţipe, am spus că la noi se mai ţipa. Aveam câte unu’ care se isteriza. Acum, dacă e să fiu sinceră, pe bună dreptate. Adică, chiar o meritam 😀
    Absolut! În faţa elevilor nu-ţi arăţi slăbiciunea. Na, n-aş judeca-o, sincer. Tu ştii mai multe, tu o cunoşti, eu n-am toate datele să ştiu ce-i cu femeia aia de are momente din astea de slăbiciune.

    Apreciat de 1 persoană

  4. @Potecuto, sa stii ca si eu mai ridicam la ei, doamna invatatoare mai ridica si dumneaei tonul, caci vorba ta, te aduc la disperare uneori.
    Nu o cunosc pe profesoara, nici nu as vrea pentru ca nu stiu daca mi-as putea opri expresivitatea mirarii celor intamplate :D.
    Dar etica profesionala spune clar ca nu te poti prezenta la un job si sa plangi !

    Apreciază

  5. Parca ce poţi să mai spui??. NImica-nimicuţa. Copiii „astăzi”, sunt foarte greu de stăpânit. Fiind foarte inteligenţi şi mult prea pregătiţi, încă de acasă, unde totul se învârte în jurul lor, şcoala aşa cum este gândită acum nu este pentru ei decât un loc de socializare şi nu unul unde pot învăţa ceva. De aici plictiseala şi implicit comportamentul care îi depăşeste pe profesori.
    Îţi este şi mila de aştia din urmă. Copiii, de multe ori, ştiu cu mult mai multe „lucruri” decât profesorii care îi pregătesc. Şi metodele aplicate (total învechite), nu mai corespund demult profilului elevului actual.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Din punctul meu de vedere , doamna de religie trebuie transferata/data afara/ sanctionata….Putin pasa elevilor si , implicit , parintilor , de probleme personale pe care dansa le are , de depresiile si frustrarile dansei….exact la fel de mult cat doamnei de religie ii pasa de problemele existentiale a fiecarui elev din clasele la care dansa preda religia si ale familiei fiecarui elev. Din punctul eu de vedere ,doamna de religie este egoista , lipsita de autoritate si simt didactic , de pedagogie si tact. Din punctul meu de vedere doamna asta de religie s-ar incadra perfect , mai degraba , i tr-un spital de boli nervoase/ cabinet de psihologie ca pacient / manastire de maicute. Doamna de religie a lui Ayan , din punctul meu de vedere , mai degrara si-ar vedea de viata dansei si ar renunta la profesorat , decat sa umple cu grijile ei mintile fragede ale copilasilor. Nu este normal si respectuos ca aceasta doamna de religie sa fie favorizata in defavoare elevilor , atata vreme cat dansa habar nu are/ nu este in stare sa manifeste actul profesoral la clasa.
    In locul tau as fi facut iures si as fi propus sedinta cu parintii in care as fi sugerat schimbarea doamnei de religie sau schimbarea atitudinii doamnei de religie la clasa. Nu gasesc ca este respectuos,normal si firesc ca tu , ca parinte , sa ti se puna in vedere sa iti retragi copilul de la orele de religie deoarece doamna profesoara nu este apta sa isi desfasoare actul pedagogic datorita neputintelor sale profesorale.
    Sincer , m-am revoltat maxim acum(ca sa nu zic ca m-am enervat de vad negru in fata ochilor) si mi-am si amintit si de la mine , din problemele scolaresti ale fiica-mi ….Pe scurt: doamna diriginta a convocat sedinta cu parintii in care a comunicat ca clasa efoarte slaba la invatatura , ca va lua masuri de corigenta daca parintii nu se implica si ca nu este posibil ca intr-a cincea sa preia clasa cea mai buna din scoala si sa ajunga intr-a sasea cea mai slaba clasa din scoala. Din pacate eu nu am fost la sedinta si nici ta-su fiica-mi , asta am aflat de la mama unei colege de a mandei mele. Si m-am intreba sincer: cine pizda ma-sii e de vina ca la trecerea de la a patra la a cincea , clasa era cea mai buna si acum e ultima pe scoala? Copiii? Hai sa fim seriosi….Ca sa nu maimzic cum imi explica mama colegei cat de proasta si tampita e fi-sa , implicit fiica-mea , ca e clar ca-s copiii de vine…Ma lasi? Chiar am intrebat-o daca a fost recent lobotomizata….
    In fine , Amira, eu nu zic sa te certi cu invatatoarea sau directoarea , dar cred ca nu trebuie lasate lucrurile asa.
    Bafta lui Ayan…si nu te mai lua de copil!

    Apreciat de 1 persoană

  7. @Ana: stiu ca nu exista foarte multi oameni care ar vrea sa fie profi de religie,daca pleaca doamna asta, poate vine in locul ei vreun alt profesor care le spune ca ii calca masina.Despre profii de religie circula niste povesti horror.,eu chiar ma inchinasem in toamna ca nimerisem o cucoana ok.
    Poate d-asta nici directoarea nu a luat vreo masura speciala, iar invatatoarea a acceptat sa participe si la orele de religie.
    Despre situatia de la scoala Lunei…de multe ori trecerea de la ciclul primar la cel gimnazial este una dificila pentru copii si unii dintre ei care erau la invatatoare copii de nota 10, acum la gimnaziu se pierd si nu mai tin pasul cu cerintele fiecarui profesor in parte.Caci si pentru copii este dificil sa tina pasul cu toti, dar si pentru profesori sa tina stacheta ridicata la clasa, uneori.

    Apreciat de 1 persoană

  8. @lucillette: sa nu te superi dar eu nu sunt de acord cu afirmatiile tale.Profesorii trebuie sa tina pasul cu elevii, sa se pregateasca., sa citeasca, sa fie la curent cu tot ce este nou.Ca exista indivizi blazati si nemotivati, asta este alta discutie, dar un profesor care nu tine pasul cu elevii sai, nu are ce cauta la catedra.
    Este ca si cum te-ai duce la medic si nu ar sti ce medicatie sa-ti recomande caci medicina a evoluat si el nu mai poate tine pasul.
    Nu copiii sunt de vina, profesorii si intreg sistemul asta aiuristic de invatamant strica !

    Apreciat de 1 persoană

  9. Eu nu ma supar niciodata cand cineva crede şi afirmă altceva decât cele spuse de mine. Nu văd de ce aş face asta. Dimpotrivă. Ăsta este rostul unei discuţii. Adică acela de a afla şi o altă părere decât cea pe care o ai tu. Evident că nu doar ale mele sunt cele corecte.
    Despre învăţământul de astăzi sunt multe de spus. Despre atitudinea fiecărui participant în procesul acesta este iarăşi de spus multe. Nu doar profesorii sunt cei care ar trebui să aibă o atitudine diferită ci şi elevii, în speţă copii plecaţi de acasă cu prea multă mândrie în ei şi încurajaţi chiar de către părinţii să nu fie altfel decât senzaţionali, şi să nu accepte ca cineva să le critice atitudinea, fie ea cea corectă sau nu. După umila mea părere şi experientă de viaţă , copilul, elev sau nu, ar trebui să aibă un rol bine definit în societate. Dar asta s-a amestecat şi inversat cu totul în vremea din urmă.

    Apreciază

  10. @lucillette: sunt perfect de acord cu respectul copiilor la adresa profesorilor / cadrelor didactice, tocmai de aceea l-am si mustruluit pe fi-miu, insa pe de alta parte vreau sa gasesc si la profesori o atitudine profi si nu una tembelistica in care cerem numai de la copii totul si noi nu dam nimic.Vreau un schimb mutual de informatii si atitudine profi.

    Apreciază

  11. Nu stiu ce sa zic….intradevar circula niste povesti horror despre profii de religie…si sper ca la voi sa se rezolve problema asta , ca nu este normal.
    La Luana , diriga a laudat clasa inclusiv la final de semestru 1 clasa a vi-a. Brusc, semestrul asta nu , nu mai este bine…Eu una nu vad vina doar a copiilor…consider ca si profesorii au o vina importanta.

    Apreciat de 1 persoană

  12. Da, păi vrei idealul. El, idealul, există doar în visele noastre. Mai puţin în realitate. Că tindem spre el este foarte bine, dar trebuie să înţelegem că este greu de atins. În orice domeniu. În orice aspect al vieţii. Din păcate.

    Apreciat de 1 persoană

  13. Cred că una dintre principalele cauze este că în timpul facultăţii nu se mai face practică pedagogică. Aşa că profesorii tineri intră direct în ,,gura lupului,, şi sunt depăşiţi de situaţie-

    Apreciat de 1 persoană

  14. N-am auzit încă să plângă, doar să se plângă. Încontinuu. Ceea ce e suficient de deranjant. Toți sunt neastâmpărați, nici unul nu e atent mai mult de maxim 20 de minute, se aplaudă când știu, comentează când nu știu, vor să se joace tot timpul (serios!?), chestii de genul ăsta. Obraznici nu sunt. Pretențiile sunt mult prea mari de la niște omuleți pentru care, momentan, scopul lor în viață e, clar, să se joace. Problema e inflexibilitatea dascălului, lipsa lui de înțelegere că programa asta l-ar plictisi și pe el, dacă ar fi în locul piciului, și inadaptarea. Noi nu suntem cum au fost părinții noștri, copiii noștri nu sunt cum am fost noi, iar ca dascăl, dacă nu te prinzi de chestia asta, îți e greu. E greu oricum, pentru că sunt mulți, diferiți și uneori chiar te fac cu nervii, darămite să nici nu înțelegi care e scopul tău în fața clasei ăleia.
    Noi avem noroc de un prof de religie – preot omul-, care le spune povești. Așa, după programă, dar îi fascinează, astfel că religia e una dintre materiile preferate ale lui fi’miu, deși noi nici nu suntem ortodocși. L-am lăsat să facă religie, pentru că fi’miu cel mare a făcut cu același prof și am auzit numai lucruri bune despre el. Iar când auzi lucruri bune de la un adolescent despre un profesor, e lucru mare, zic eu. Omul ăsta nu pune accent pe ritualuri gen pupat icoane, făcut cinșpe cruci și altele asemenea, ci pe pilde și învățături creștine, pe care le spune sub formă de povești. Probabil are și har, ce să zic…
    Cam atât am avut de spus, sper ca doamna voastră de religie să se călugărească cât mai curând, ca să poată plânge în liniște.

    Apreciază

  15. @anaisnotmyname: parcă am gândit eu, excepție făcând ultima parte cu călugăritul.La mănăstire nu am văzut nicio măicuță să plângă, toate par zen sau sunt zbir.
    Așa începuse și a noastră, cu povești faine și pilde, nu știu ce a făcut-o să se abată de la calea cea dreapta și să înceapă cu jedmii de rugăciuni și târât pe jos.

    Apreciat de 1 persoană

  16. Eu nu aş da vina direct pe profesoară. Trebuie să înţelegem că în ziua de azi profesorii au mâinile legate . Dacă ridică vocea prea tare la copii , se găseşte imediat un părinte care să îl acuze că i-a traumatizat copilul. În plus religia este o educaţie (care după părerea mea nu îşi are locul în şcoli, ci în biserici ), care este forţată asupra copiiilor noştri . Şi stiu mulţi zic că nu este adevărat ,dar este .

    Apreciat de 1 persoană

  17. Nu poate stapini clasa, sa se lase de profesorat. Daca ea plinge in fata unor copii de 7 anai, pai daca trebuie sa predea religie la liceu,ce face? Se arunca pe fereastra? Nu toti au vocatie sa fie profesori, si asta e perfect ok. Sa-si gaseasca alt job.
    La urma urmei, il poti invata tu acasa religie, nu e nevoie neaparat sa mearga la scoala la ora de religie – zic asta vizavis de comment-ul ca daca pleaca plingacioasa, poate nimeresc un nebun d-ala de profesor care ii ameninta ca ii calca masina. Sunt multe bible studies pentru copii, chiar frumoase, care se pot face acasa pt a-i invata pe copii.

    Apreciat de 1 persoană

  18. Dar ce bine am ras eu la postarea ta, pentru ca exista multe aspecte funny pe acolo. Pai daca invatatoarea nu se descurca cu a ei clasa, va cerea la jumatate din parinti sa va mutati copiii, din motiv ca e ea depasita? =)))) So so funny!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu