Unde petrec copiii vostri vacanta de vara?

Desi s-a intors frigul si vremea este iar mohorata, suntem totusi la jumatatea lui martie, timpul zboara si nu peste mult timp vine vacanta de vara. O sa spuneti, poate, ca mai sunt 3 luni, dar eu nu stiu cand e luni si duminica, habar nu am cand au trecut deja din acest an 2 luni si jumatate, asa ca ma preocupa de pe acum chestiunea vacantei.

Vacanta de vara pentru mine intotdeauna aduce momente de nostalgie, incepand cu iunie si pana la mijlocul lui septembrie am o stare speciala, as vrea sa plec continuu in vacante.

Ani de zile, dupa ce am terminat cu invatamantul, aveam o stare de disconfort cand mergeam la serviciu in toiul verii.Ma obisnuisem ca 3 luni sa stau acasa, sa nu fac altceva decat ceea ce doream eu.Sa lenevesc, sa imi fac planuri de plimbari, sa ma vad cu oameni la fel de liberi ca si mine, sa plec prin te miri ce locuri.

Chiar si cand lucram ca si ghid, era altceva.Munca aia o simti intr-un alt fel decat pe oricare alta, pentru ca esti tot timpul pe drumuri, vizitezi, cunosti oameni noi.

In fine, nu despre mine voiam azi sa scriu, ci despre fi-miu.Pana anul trecut eu m-am temut sa il las singur in excursii sau tabere, dat fiind faptul ca a avut problemele cu bronsita astmatiforma, otite & stuff, gandindu-ma ca o criza de bronsita facuta intr-o tabara, unde nu ar avea medicatie corespunzatoare sau vreun spital prin preajma ar fi adus repercusiuni nefaste pentru el si ar fi speriat si profesorul insotitor pana la paroxism.Caci un copil caruia nu ii cunosti istoricul medical, care nu-ti mai respira si se cianozeaza, intr-o tabara, este egala starea cu nebunia, cred.

Am zis pas asadar taberelor si excursiilor, doar ca anul trecut, la gradinita, m-a rugat atat de tare sa mearga si el cu colegii lui intr-o excursie organizata aproape de Bucuresti, incat am cedat si l-am lasat.Era ca un fel de banchet de adio gradinita si nu m-am indurat sa ii refuz aceasta placere.

Am stat o zi intreaga ca pe ghimpi, am si sunat educatoarea de vreo doua ori sa intreb daca e in regula, iar la finalul zilei, cel mai incantat din intregul autocar era fi-miu, caci fusese prima data plecat singur cu copiii.I s-a parut cumva oau ca nu a fost insotit de un adult din familie si i-a placut la nebunie excursia.

Anul acesta urmeaza alta excursie, in curand, insa fiind primul an cu actuala invatatoare si cu colegii, mi-a cerut sa il trimit impreuna cu mama.M-am mirat ca o vrea pe mama cu el, dar ne conformam si pleaca impreuna.

Ieri a venit de la scoala cu un bilet in ghiozdan,bilet prin care ne anuntau de la scoala ca fac o tabara la vara, o tabara medievala.

Mi s-a parut super faptul ca e o tabara tematica, mi-ar fi placut mult sa mearga, dar a refuzat total ideea, voia doar insotit de mamaie.

Cand a aflat ca stau mai multe zile i s-a parut ceva groaznic sa doarma singur, fara familie, undeva departe de casa.

Eu l-as fi trimis macat vreo 3 zile intr-o excursie prelungita ca sa se poata descurca singur, sa devina mai independent.Nu vrea si pace decat cu mama, asta fiindca ea se poarta cu el ca si cand ar fi un bebelus: il imbraca, il spala, ii da chiar sa si manance, e totul aranjat, cu mama nu face nimic.

Sunt curioasa la ce varste ati inceput voi sa va lasati copiii in tabere, cum s-au descurcat singuri fara voi,daca credeti ca sunt benefice taberele pentru dezvoltarea lor?

Daca tot sunt curioasa, macar sa fiu pana la capat, cum isi petrec copiii vostri vacantele de vara, cu cine stau pe perioada cat e scoala / gradinita inchisa, cu cine pleaca in vacante daca noi avem concediu doar cateva zile vara?

27 comentarii la “Unde petrec copiii vostri vacanta de vara?

  1. Da, eu nu am mers prea repede in tabere și consider ca bine am făcut, am avut într-una o criză de spasmofile încât nu mă întreba cum au reacționat „adulții”. Eram la dracu in praznic, in Sulina. La noi sunt tabere medievale, dar unde pot merge și adulții, independența poate să mai aștepte. Am avut-o atât de mult timp, încât tot ce mi-a rămas duios sunt anii aceia culcușiți în mamaie.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Eliza a fost prima oara intr-o excursie de trei zile la inceputul lui decembrie. Am povestit aici http://www.laurafrunza.com/2015/12/04/impresii-dupa-excursia-la-sinaia/
    Am fost un ghem de emotii si panici, dar ea s-a simtit minunat (desi in dimineata plecarii a inceput sa planga ca nu mai vrea sa plece si a trebuit s-o duc cam tras-impins la gara). As fi vrut s-o trimit intr-o tabara mai lunga la vara dar nu ma tin buzunarele, asa ca o sa facem concediu impreuna si apoi la tara cu ea. Anul trecut a stat aproape o luna la tara (la o matusa cu fetita de varsta apropiata). A mai plans ca ii e dor de mine, dar nu a cerut expres acasa si a ramas mereu in sufletul ei aceasta experienta. Abia asteapta sa vina iar vara sa mearga din nou la tara.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Al meu anul trecut a stat acasa, pentru ca am stat si eu, dar a fost tareeeee lung pentru el. Toata ziua ma intreba cand e ora 15.30, ora la care ajungea acasa prietenul lui. Anul acesta( chiar daca mama va fi aici), el va merge jumatate din vacanta la day-camp ( cu activitati specifice in fiecare sapt). Inca nu a fost in vacanta singur, dar astept sa mai treaca un an, doi si vreau sa-l trimit in Ro 😉 iar la vara sa-l inscriu scouts, sa plece o sapt.
    La mine nu cred ca ar fi probleme cu plecatul, ca e dornic sa plece (asta pt. prima oara, ca dupa nu mai garantez :)) Oricum, noi nu avem de ales, nu poate sa mearga in vacanta decat cu noi cand avem noi vacanta, asa ca, profita de ai tai 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  4. Pe mine m-au lasat ai mei in tabara la mare, cind eram la gradinita, prin grupa mijlocie cum era pe atunci. Acuma ca am copiii mei , ma intreb daca ai mei nu erau dusi cu pluta cumva? LOL Nu m-au intrebat daca vreau, numai m-au trimis si imi amintesc ce dor imi era de casa.
    B. are 8 ani ai abia acuma am inceput sa o las la sleepovers. Eu personal cred ca au timp toata viata sa fie independenti. Nu ma grabesc deloc din punctul asta de vedere . 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  5. @A.T: pe tine te-au trimis la mare ca erau alte timpuri atunci si copiii mult mai docili.Acum, insa, copiii sunt foarte evoluati, multi dintre ei foarte nazdravani si la mare eu chiar nu as avea curajul sa il las fara mine.Cu noi de fata si face diverse nebunii, dar cu un strain?Neah…

    Apreciat de 1 persoană

  6. @Silvia: sa il trimiti in Ro singur, cu avionul?
    Profit de ai mei, el pleaca vara cu ai mei in cate 3-4 locuri si nu prea e dornic sa mai plece si in tabere.
    Sau poate i-ar placea ideea de tabara dar numai pana la un anumit punct.

    Apreciază

  7. @Laura Frunza: am citit atunci postarea ta, la fel de panicata si emotionata as fi fost si eu si cred ca e normal pentru toata lumea care isi lasa pentru prima data copilul de langa ea.
    Este ok si varianta cu tara, decat sa stea toata vara in Bucurestiul asta imbacsit.

    Apreciază

  8. @Adriana: tu si criza ta de spasmofilie esti exemplul cel mai bun al fricilor mele legate de partea cu sanatatea.
    Vreau si eu sa merg cu el intr-o tabara medievala, dar unde sa gasesc un contact al celor care primesc si adulti?

    Apreciază

  9. Amira , eu nu i-am lasat niciodata pe ai mei gorobeti in tabara , indiferent unde erau organizate. In excursii de o zi au mers cu clasa/scoala , insa in tabere de 6-10 zile , niciodata. De ce? Pai cand Alex a fost in clasa a vi-a , a fost o tabara undeva la Sinaia , 5 zile , daca imi amintesc vbine. Copilul a vrut sa mearga , insa a fost un conflict de interese in casa si nu a mers. Eu l-as fi lasat. Ulterior taberei astea , am mers impreuna in toate locurile in care clasa lui mersese , insa nu a fost ca si cum era cu colegii. La revenirea la scoala , in septembrie , Alex a intrebat colegii cum a fost. Mai mult de jumatate au fost foarte dezamagiti , si majoritatea au revenit acasa cu diaree sau dezhidratati. Alex mi-a zis ca mai bine ca nu a fost ca ii povestisera colegii ca erau multi gandaci in camere si mancarea destul de proasta. Tabara atunci a fost aproape 900 de lei , la vremea aia era o mica avere pentru mine.
    Cand au fost organizate alte tabere , Alex nici nu a vrut sa mai auda….
    Luana nu s-a manifestat niciodata ca ar vrea sa mearga in tabere , desi am intrebat-o daca o tenteaza. Mereu raspunde cam asa: daca voi vreti sa merg , merg….dar eu mai bine nu merg….
    Alex abia la liceu a plecat in excursii mai lungi de 2 zile , impreuna cu colegii sau liceul. Iar prima data cand a plecat de capul lui , oarecum , invitat de un coleg de clasa la Colibita , la vila parintilor lui , a fost in clasa a xi-a. In rest isi petrecea verile in fata blocului sau invatand.
    Luana in schimb ea nu e asa plimbareata….in vacanta de vara , exceptand excursiile impreuna cu noi , sta in casa. Chiar si daca nu sta pe computer isi gaseste preocupari in casa , deseneaza , picteaza , creeaza…si mai iese cu prietena ei pe afara.
    Acum , in saptamana altfel inainte de Paste , va merge intr-o excursie de 3 zile in Maramures cu clasa…450 lei excursie cu microbus.
    Iar la vara vreau sa o las sa mearga la Institutul Francez la scoala de vara.

    Apreciat de 1 persoană

  10. @Ana: cred ca e si in functie de copil.
    Eu nu am fost decat in clasa 1 intr-o tabara, singuram cu colegii mei de clasa si invatatoarea si cu fosta ei clasa care atunci erau clasa a V-a.Caprele alea mari, ne dadeau afara pe hol seara, in piciorusele goale si in pijamalute.Era un frig pe culoar de lesinai, dar ne amenintau ca ne bat daca intram in paturi.Si am venit de acolo cu febra 40 grade, pneumonie, aveam buzele atat de arse de la deshidratare si febra ca vreo luna a durat refacerea lor, plus Moldamin si doftoriceala tot asa. Niciodata dupa tabara aia eu nu am mai plecat singura, e drept ca mama a facut cate 2- 3 tabere pe vara ani de-a randul si foarte multe excursii si nu am mai simtit nevoia sa merg si cu altcineva.
    In clasa a 8-a am fost la banchet la Gura Diham si acolo toata lumea fuma.Am tras si eu si am lesinat, am cazut si mi-am spart buza.Deci pe unde am fost singura am venit bolnava sau ranita 😀

    Apreciat de 1 persoană

  11. Ma interesez și-ți spun, fac studiu, mi-amintesc ca am vazut lucruri, dar cum nu am copii, nu le-am stocat, darstiu cea mai buna sursa de informare Cristina Lincu, mamă a trei copii și bloggerita faina, faină..

    Apreciat de 1 persoană

  12. fain subiect….mai vedem si noi alte tabere, idei. eu am fost in scoala primara , in toate taberele posibile impreuna cu sora mea care era mai mare cu un an jumate’ decat mine. . si a fost fain, chiar foarte fain…am ramas cu amintiri foarte placute, pe care i le impartasesc dariei acum…are 7.6 ani… e mamoasa din calea afara, in ideea in care , o trimiteam la mama, la cateva statii de masina de brasov ( sanpetru), si noaptea incepea sa planga , ca vrea la mine. Ei, a descoperit sora mea, printr-o prietena , tabara asta http://www.omisat.net/tabara-campus/despre . S-a dus cu baietii ei ( este ptr copii de la 7 ani in sus), ca si voluntar pe partea de psihologie. a fost foarte fain si anul trecut a luat-o si pe mandra mea. o saptamana a durat… fara telefon….. o mai sunam eu pe sore sa imi spuna ce si cum. ( sau mai prindea fimea telefonul surorii mele si ma suna). dar atat de mult i-a placut, ca de atunci a inceput si sa se duca la ai mei singura, sa ceara ea asta… In tabara , zicea sora mea se descurca singura…. si vrea si anul asta. no, eu ma bucur… pretul este mai mult decat modic, este pe baza de donatie . distractia este mare, si nu are nici o legatura cu biserica…. nu li se „preda” ca sa zic asa. da, as vrea si eu sa se duca in tabere unde sa calareasca, sa inoate , sau cu tot felul de drumetii_ DAR… mi se par scumpe ptr buzunarul nostru…. asa ca, daca o trimit in tabara aia o saptamana, nu mai plecam in concediu. vedem cand va mai creste ce va fii….( deasta ii pun banii din alocatie separat_)

    Apreciat de 1 persoană

  13. @Andreea Nedelcu:si eu strang banii de alocatie separat, nu umblu la ei decat in caz de forta majora 😀
    La tine a fost mai simplu ca a supravegheat-o sora ta, dar sa plece al meu singur nici nu vrea sa auda !
    Ma uit acum pe linkul de la tine, merci mult.

    Apreciază

  14. Cu greu a reusit sister sa o trimita vara trecuta in tabara pe nepoata-mea pentru ca nu voia sub nicio forma. Pana la urma s-a lasat induplecata, dar tot nu e prima ei alegere ca ea vrea peste tot impreuna cu sister.
    Eu am fost trimisa in toate taberele posibile si imposibile pana pe la 14 ani, cand am putut sa imi impun punctul de vedere. In general, le-am detestat pentru ca erau la munte si trebuia sa ma cocot pe toate pietrele pana crapa ficatul in mine, conditiile erau mizere (la cota 2000 am ramas fara apa curenta cateva zile si ne-am spalat – pe dinti, pe maini si atat – cu apa rece ca gheata din rau) si mancarea inacceptabila. Singurele tabere care mi-au placut au fost cele doua tabere de engleza de la Cheia care s-au si dovedit a fi extraordinar de utile. Timp de doua saptamani aveam diferite activitati cu profesori veniti din Anglia si era super fun ca invatam jocuri noi si eram cumva fortati de imprejurari sa vorbim tot timpul in engleza.

    Apreciat de 1 persoană

  15. La mine, buburuza mare merge în tabără de o săptămână din clasa a II a, fără probleme. Cea mică, anul ăsta e prima ei tabără, tot clasa a II a. Am observat că asta ar fi vârsta optimă și pentru ele, să se descurce și pentru mine să nu crăp de inimă. Oricum, prima e cea mai grea pentru tine, ca părinte. Următoarele, doar să ții minte destinația și să produci banii. :)))

    Apreciat de 1 persoană

  16. Nu, fiecare cu clasa ei, ce, vrei să fac cancer la cap de la atâta vorbit la telefon? Păi m-ar căpia să-mi spună fiecare varianta ei la aceeași problemă. De-abia aștept să plece să nu mai aud stereo „mami”.

    Apreciat de 1 persoană

  17. @Teodora:eu m-am distrat maxim în toate taberele în care am fost. Bine, eu oricum sunt un om vesel și prin tabere mă anturam cu câteva zvapaiate ca si mine și era totală distracția.
    Îmi pare rău că nu am prins și eu tabere tematice, pe vremea mea erau doar cele simple, mi-ar fi plăcut mult o tabără muzicală sau de engleză.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu