Papa ieftin, rapid si bun

In primul si in primul rand avem caaaaallllllllddddduuuuuurrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaa !

Fericirea pe care o simt acum am mai simtit-o doar  cand am finalizat constructia si am avut apa si caldurica.Nici nu ne putem da seama, noi astia care ne-am nascut cu apa si caldura la nas, cat de norocosi suntem ca avem toate utilitatile la botul calului.

Dar nu despre asta vreau sa scriu, imi urlu doar fericirea de a sta in tricou in casa, de a dormi copilul aseara in maneca scurta de atata caldura :-)))

Booon, sa ma reintorc la ceea ce am vrut azi sa scriu si anume despre niste gustarele rapide pe care le puteti face in momente de „habar nu am ce sa mai gatesc !”

De cand si-a scos dintii de sus, Kiki este deosebit de mofturos la mancare.Eu nu am stiut niciodata ce inseamna un copil care sa faca nazuri la masa, el manca orice si oricum gatit, nu avea probleme cu una sau cu alta, ii era foame manca ce aveam si punct.Ba seara, fiindu-mi continuu frica sa nu ia proportii, ii dadeam cu masura sa manance.

Acum nu mai mananca decat pe alese, doar ca o vrabiuta si totul moale sau taiat in bucatele mici de tot ca sa poata mesteca.Ba ii dau zilnic si vitamine ca sa aiba foame de lup si sa vrea sa manance chiar si asa stirb de tot.

Uneori ma isterizez ca ii gatesc diverse chestii scumpe si bune si el nici nu mai pune gura pe ele.Se stramba, ii vine sa vomite, nu vrea sa miroasa dar sa guste anumite alimente.Am cumparat niste carne de cerb si am crezut ca lesina de sila ( si de mila cerbului ! ), nu s-a atins nici cu buzele de carnea respectiva.Mno, cine o mai lua vanat, o sa-l puna la impaiat!

Pestele nici nu vrea sa il vada, bine, nu era el nici inainte mare fan peste ( in schimb mananca porcariile alea de batoane de cod ) dar de o vreme nu mai voia sa guste niciun pic.

Cele doua retete pe care le scriu azi, le haleste fara sa respire, sunt ieftine si bune si se prepara foarte repede.Prima dintre ele am refacut-o dupa foarte multi ani,dupa ce m-a asasinat seful meu cu ea la fiecare doua zile laudand-o de numa’, a doua am vazut-o pe FB si am incercat-o intr-o doara.

1.Peste in crusta de sare

  • 4 pastravi eviscerati
  • 2 lamai
  • 1 pachet unt
  • sare, piper, busuioc, cimbru,
  • 1 cutie sare grunjoasa
  • 1 capatana de usturoi

Pestii se spala bine si se pun pe un tocator.

Se prepara umplutura astfel: pachetul de unt lasat la temperatura camerei se amesteca cu zeama de la o lamaie, piper, cimbru, sare, busuioc si usturoiul tot pisat ca la mujdei. Fiecaruia dintre pesti i se umplu burtile cu acest maglavais descris mai sus.Peste maglavaisul respectiv se aseaza cate 3 felii de lamaie, taiate foarte subtiri.

Intr-o tava incapatoare se aseaza  hartie de copt.Deasupra se pune pe toata suprafata tavii sare grunjoasa si se pun pestii.Aceeasi operatie cu sarea grunjoasa o facem si deasupra lor, acoperindu-i in totalitate, capul si coada le-o lasati nesarate.

Astfel impachetati, ii bagati pe domnii pesti la cuptor, la 180 grade ( eu am cuptor electric ), aproximativ 25 minute.Se face o crusta groasa din sare, crusta ce o indepartati odata ce ati incercat cu un cutit daca pestele este moale si facut.

Ce ramane dupa ce se indeparteaza crusta de sare, este greu de descris in cuvinte, sau asa cum spune Kiki :” azi mancam mancare de restaurant de lux ! ” 🙂

Această prezentare necesită JavaScript.

 

2.Antreu habar n-am

L-am denumit asa pentru ca am vazut reteta pe FB si nu am nicio idee cum sa-l denumesc.Dar suna ok aperitivul „habar n-am ” 🙂

  • 1 tava pentru briose ( eu am una cu 6 gauri )
  • 3 oua
  • 6 felii de bacon
  • cascaval ras
  • putin unt
  • paine toast 3 felii
  • un pahar

Se taie din feliile de paine bucatle rotunde cat diametrul gaurilor  tavii de briose.Se foloseste un pahar ca sa iasa dintr-o felie de paine 2 rotunduri perfecte.

Aceste bucatele de paine se ung cu putin unt si se aseaza in tava de briose, fiecare rotund intr-o gaura.

Peste bucatica de paine asezam cascavalul ras si eu am pus si niste busuioc,sare, piper, apoi se infasoara cu bacon fiecare bucatica rotunda de paine, se separa un ou in doua si se pune albusul si galbenusul deasupra.

Pentru a le separa mai usor ( este prima data cand separ un ou in doua parti de albus cu galbenus ) am spart ouale in 2 farfurii separate si am ales galbenusul de albus, apoi am luat o lingura si am portionat.

Se da la cuptor tava timp de 15 minute si se servesc calde.Mananci pana lesini de placere, ieftin, rapid si super bun ! Pe asta am sa i-l dau si la scoala la pachet daca va fi printul de acord :-), desigur.

Această prezentare necesită JavaScript.

Duminica frumoasa sa aveti !

Anunțuri

21 comentarii la “Papa ieftin, rapid si bun

  1. @Potecuta, am fost si eu sa achizitonez tava de briose, am gasit in Auchan cu 10 ron.Ceea ce s-a vazut in foto.E suficienta pentru minunile alea rapide.

  2. Ce face caldura din om…a adus fericire până si in rândurile astea…emană de bucurie…
    Retete bune ai prezentat…
    Nelamurire, infasori painea cu baconul la propriu sau era doar un fel de a spune? nu am inteles, vezi…întâi o asezi în tavă presari cascavalul apoi o ridici si o înfăşori cu baconul sau doar îl pui pur şi simplu deasupra caşcavalului…?!
    Scuze de neintelegere…e duminică…şi o fi şi de la o continua căldură, cine ştie?!

  3. Ooo, atunci e clară treaba. În seara asta cred că o bifez. Tot uit că magazinele astea sunt deschise pănă târziu şi duminica.
    Dar să înţeleg că din 3 ouă ai pus peste toate şase? Asta înseamnă că le-ai împărţit? E mult dacă are fiecare oul ei? 🙄

  4. Caldura face minuni si la propriu si la figurat 🙂
    Cred ca nu am fost eu destul de explicita si nici poze nu am facut la etapa aceea.
    Baconul se infasoara de jur imprejurul rotundului, de paine, e putin dificil de infasurat.Cred ca mai simplu este ( acum mi-a venit un flash ) sa bagam baconul in jurul painii cand nu este nimic pus pe el.Ca sa fiu mai explicita se infasoara pe rotund painea in bacon :-).

  5. @Potecuta, asa as fi pus si eu, ca e aiurea rau sa separi ouale, dar nu stiu cum iese fiecare cu oul ei.Incearca tu varianta asta si vino cu ideea 🙂

  6. Ominunatie ce ai scris tu aici…..si bine ca am mancat deja pranzul ca se ineca biata mea tastatura.
    Sa stii ca eu nu suport pestele….rar mai mananc cate o conserva de ton in suc propriu si sa fie numai de lao anume marca. In schimb imi amintesc de taica-meu care prepara scrumbie de Dunare cam cum ai preparat tu pastravii. Sa stii ca m-ai facut curioasa in legatura cu pastravii si cred ca imi iau inima in dinti si incerc. La noi Alex este singurul mancator de peste…
    Briosele alea sunt nemaipomenite. Eu am incercat si cu foietaj si cu paine…merge la fix painea aia de toast , ca e maleabila…

  7. @Ana: nici eu nu ma omor dupa peste, decat prajit si cu mujdei, dar asta chiar este super la gust.Incearca si daca nu iti place doneaza-i-l pe tot lui Alex.
    Brioselele sunt nemaipomenite.Baga mare ! 🙂

  8. Am si eu o intrebare: tu preincalzesti cuptorul la 180 de grade sau bagi direct tava si apoi il pornesti?

  9. Protestez la wordpress ca nu mai imi trimite mail de update si eu am ratat pastravii acestia 😀 Se incadreaza perfect in eforturile mele de a slabi ultimul kg din cele 3 surplus post sarbatori. Briosele abia mai incolo, cand voi reveni in grafic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s