Şedinţa cu părinţii – episodul 3

Aseară am bifat a treia şedinţă cu părinţii de la începutul anului şcolar.

Desigur că numărul părinţilor prezenţi a fost unul şi mai mic decât data trecută, problemele discutate au fost in mare parte cam aceleaşi.Mie, personal, când se anunţă şedinţa cu părinţii mi-e frică rău, ştiu că iar trebuie să dăm bani şi asta nu îmi place foarte tare.Dar mă duc, să văd ce spun .

Mai întâi de toate, iar şi iar scriu că mă felicit singură pentru alegerea învăţătoarei.La început de an am avut o strângere de inimă, gândindu-mă dacă alegerea mea chiar a fost una ok, însă s-a dovedit a fi super ok.

Desigur că de sindromul părinţi care cer cadrelor didactice  ” să ţipaţi doamnă la ei, că sunteti prea blândă şi trebuie să ştie puţin de frică, ba chiar să îi şi urecheaţi pe unii dacă nu sunt cuminţi „, nu am scăpat nici aici.Şi nu pot să înţeleg in veci cum un părinte îi cere unui străin să îi bată copilul.Frate,cum să ceri cuiva să îţi facă copilul să îi fie frică, să trăiască în panică şi stresat continuu ( am şi eu fricile mele şi mă simt oribil când sunt în starea aia de frică ),cum?Că mie dacă mi l-ar bate unul, mor cu el de gât, indiferent că are 14 ani sau 50 ani.

În fine, în capul lor, poate că ăsta-i scopul şcolii şi nu poţi avea nush ce aşteptări de la nişte oameni ca ei, dacă una care e medic pediatru se gândea că scopul graduiniţei este să le speli creierul cu ameninţări, scopul şcolii probabil este să îi maltratezi.

Dar , aici intervine marele DAR, doamna învăţătoare i-a tăiat-o scurt duduii care îi cerea să fie un zbir la clasă, spunându-i că dumneaei nu şi-a bătut nici băiatul acasă şi nu ar putea lucra cu nişte copii stresaţi pentru că aceştia nu ar mai da randamentul pe care îl aşteaptă de la ei.Mi-a venit s-o iau în braţe şi s-o pup, să îi strig că mai rar aşa oameni la catedră, cu o gândire sănătoasă.

Desigur că individa nu s-a lăsat şi a continuat să îi spună că ea vrea să îl pedepsească pe al ei că îşi uită sticla cu apă, pantofii de sport, etc.Şi l-a dat exemplu şi pe fi-miu ( nu nominal, ci între copiii care au zilnic apă ). Hmmm, sunteţi într-o gravă eroare, duduie, Kiki are zilnic sticla nu pentru că la 6 ani are grija ei, ci pentru că mama lui în fiecare dimineaţă îi pune în ghiozdan cutia cu mâncare şi apa.La fel se întâmplă la toţi ceilalţi pe care i-aţi dat exemplu, sunt sigură că absolut niciunul dintre ei nu îşi pregătesc singurei pacheţelul si sticla cu apă.Şi de ce să-l pedepsească la scoală când îl puteţi pedepsi acasă?

În fine, nu-mi bat capul, e trist că avem iar, la clasă, asemenea părinţi

Există însă şi reversul medaliei, părinţi care vor să nu se mai facă ora de sport că „doamna are aşa un ton gutural şi se sperie fetiţa că nu mai vrea la şcoală. ”   În sala de sport intră 2 clase concomitent la oră, aşadar eu cred că e normal să fie vocea profesorului mai ridicată ca să se poată auzi.Cred că la toate sporturile, vocea antrenorilor este puţin mai ridicată nu pentru că sunt pasionaţi să ţipe la copii, ci pentru că zgomotul din sălile de sport o impune.Şi asta o ştiu de la taică-miu, om care nu a ţipat şi nu a ridicat mâna în viaţa lui la un elev.Dar,în sală, mai ales la cei care făceau haltere, ridica mereu tonul pentru că se trânteau greutăţi, erau mulţi într-un spaţiu mare, etc.

Şi mai apoi nu inţeleg deloc generalizările astea, să scoată ora de sport că fetiţei îi este frică să vină.Pe bune?

Nici eu nu sunt foarte fericită că avem 3 perechi de pantofi de schimbat in zilele cu sport, nici eu nu sunt fericită că sala de sport nu comunică deloc cu restul şcolii şi mă gândesc că la iarnă, transpiraţi vor merge prin curtea şcolii ca sa ajungă la clase şi Kiki cu problemele lui poate face iar crize de astm, dar asta nu înseamnă că eu îl încurajez să nu facă sport sau cer să se scoată ora aceea.Dacă va fi el bolnav, îi iau scutire pe perioada iernii şi gata.Dar apoi merge iar la sport.Cred că ar fi trebuit zilnic să aibă o oră de mişcare, să se zbânţuie şi să îşi consume energia, mai ales în anotimpurile în care nu mai stă aşa mult pe afară.

Terminând cu nemulţumirile şi cu prezentarea a ceea ce lucrează la clasă ( m-am bucurat să aflu că este o clasă cu copii buni, cu care se poate lucra mult şi la un nivel ridicat ), desigur că ni s-au cerut iar bani.

De data asta mult mai puţini ca prima dată şi cred eu că motivele sunt rezonabile ca şi atunci.Vor să strângem o sumă pentru a se cumpăra un brad artificial înalt şi ornamente, pentru aşezat în clasă în luna decembrie,pentru cadourile copiilor de moşi ( ambii ), pentru serbarea de Crăciun ( m-am mirat iar foarte tare când ne-a spus doamna că dumneaei face serbare pe tot parcursul ciclului primar, atât de Crăciun cât şi la sfârşit de an şcolar ),serbare care va avea loc într-o sală spaţioasă şi pentru care dăm 20 ron / copil, intrând în suma asta şi sala şi un tort şi ceva sucuri.Mai mult decat rezonabil, zic, ca să ai o serbare liniştită, fară a mai sta în picioare, cu hainele pe mînă şi cu zeci de capete înaintea ta, stând pe vârfuri ca să poţi vedea ceva din programul artistic.

Fireşte că şi aici s-au ridicat voci care au cerut şi dansuri, nu numai program artistic :-).Adică veşnic nemulţumiţi câte unii.

Am înţeles că şi doamna de engleză cât şi cea de religie vor avea un scurt progrămel în cadrul serbării.

Restul sumei până la 150 ron o vor consuma pe materiale de igienă ) hârtie, şerveţele, etc.

Următoarea şedinţă este în noiembrie, bănuiesc ce ne vor cere atunci :-), dar nu anticipez cu scrisul.Las să vad ce surprize aduce şedinţa viitoare.

Vouă vi s-au cerut bani pentru cele scrise de mine mai sus? Fac doamnele serbări de Crăciun la şcoalaă, aveţi cadouri de moşi pentru cei mici, se fac brazi şi toate celelalte sau nimic din ce am scris ?

Reclame

5 comentarii la “Şedinţa cu părinţii – episodul 3

  1. Cu sportul si eu am indoieli si n-as lasa-o, daca as avea alternativa (dar mai nou se pare ca se face o comisie speciala care acorda scutirile la sport). In primul rand pentru ca profesorul are o reputatie proasta si nenumarate plangeri din partea parintilor (din ce am inteles nici nu i se da voie sa predea la 5-8 deoarece au existat reclamatii ca pipaia fetele) iar pe copiii mici ii loveste sau foloseste diverse apelative. Eliza a insistat ca nu s-a intamplat niciodata asta cu ea, personal, insa stiu de la alta mama ca au existat deja incidente cu alti copii din clasa. Cu banii, s-au cerut la inceputul anului 200 de lei fondul clasei din care s-ar acoperi si cadourile de Craciun si alte nevoi ale clasei, fara sa mai cerem non-stop de la parinti. Evident ca nu s-au dat banii decat cu ţârâita, eu, de ex, n-am dat deloc pâna acum, decat pe manuale. Nu se fac serbari de Craciun la noi la scoala, nici de final de an, nici de nimic. N-o sa vad in viata mea o serbare de 8 martie (nici la gradi nu faceau), iar in rest nu cred ca mai vad serbari.
    Si la noi sunt parinti care sar cu ideea si cu banii, dar din fericire suntem mai multi care avem posibilitati mai reduse, asa ca ii mai potolim. Dar e inutil sa mentionez ca respectivii copii sunt oarecum favorizati. In fine, pe Eliza n-o deranjeaza, si nici pe mine, doamna e foarte ok din anumite puncte de vedere, asa ca nu ma bag prea mult. Eu sunt incantata ca nu exista presiune pe copii si ca Eliza e bucuroasa sa mearga la scoala, incat altceva nici nu ma intereseaza.

    Apreciază

  2. Si la noi (vorbim de Germania, da?) se cer cateodata diverse sume pentru serbari, excursii, fondul grupei, saculeti de echipament, mai stiu eu ce alte activitati. Sume gen 2-5 Euro, fondul 5 euro pe luna. Si nu saptamanal, ci ocazional. Nimeni nu stie daca sunt si parinti care nu dau, ma gandesc ca sunt, ca unii sunt someri, sau au x copii. Mai dorite sunt obiectele (gen foi de desen, creioane, sapun, servetele de hartie, jucarii/lego) sau voluntariatul (in excursii, la gatit, la evenimente gen serbari/carnaval). Am inteles ca la scoala primesti lista cu rechizitele obligatorii si gata, nu exista fondul clasei, eventual se ia in calcul vreo sponsorizare din partea parintilor (fara presiuni, si exista reguli stricte de urmat in acest caz – adica nu dai 100€ doamnei, fara chitanta, fara nimic).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s