Locuitul la casă vs locuitul la bloc

Primesc destul de rar e-mailuri de pe blog, dar acum am primit unul în care cineva mă roagă să scriu o postare în legătură cu traiul la casă versus cel de la bloc.

Buna, ma numesc Andreea si am o rugaminte mare la tine.Iti urmaresc blogul de ceva vreme, am constatat ca in ultima perioada nu ai mai postat nimic in legatura cu constructia casei, dar stiu ca v-ati terminat casuta si locuiti in ea de o buna bucata de vreme.
Am fi si noi tentati sa facem pasul acesta, insa toti cunoscutii mei care locuiesc la curte ne spun ca mai bine NU! Intretinerea si munca la casa nu se compara cu cea de bloc si parerile acestea ne dau inapoi de la a face pasul cu o casa pe pamant.
As vrea sa stiu si parerea ta, sa mai vad o alta versiune a povestii horror ce pare a fi mutatul la casa.
Iti multumesc,
Andreea V.

Nu-mi mai aduc aminte, acum, când scriu postarea asta, dacă am mai publicat sau nu ceva despre diferenţa între traiul la casă şi cel de la bloc.

Ideea este în felul următor, draga mea Andreea : dacă vreţi să faceţi acest pas, trebuie să vă asiguraţi că vă place munca.Şi nu, nu glumesc când spun asta.

Traiul la o casă pe pământ aduce foarte multe satisfacţii comparativ cu cel de la bloc, satisfacţii în legătură cu spaţiul de locuit mult mai mare şi mai  bine organizat, după bunul tău plac în principiu,în legătură  cu faptul că nu mai eşti vecin cu nişte animale prost crescute care aruncă mizeria direct pe geam când coşul de gunoi este fix la un pas distanţă, cu aceleaşi animale care ascultă manele continuu fără să le pese că tu poate ai chef să dormi, să citeşti o carte,cu  indivizi care se bat, se scandalagesc in miez de noapte şi îţi trezesc copilul continuu pentru că lor le place scandalul, scapi de vecinii ăia mari iubitori de cu câini pe care îi lasă să urineze in lift şi dimineaţa când pleci la job şi  îţi pui un pantof bun calci direct în pipi de câine ca să îţi meargă bine întreaga zi, etc.

Ai sanşa să ai un petic de pământ pe care să cultivi ceea ce iţi trece prin cap, de la legume bio până la cele mai diverse soiuri de flori, de la cele mai diverse conifere până la copaci fructiferi de toate soiurile.

Ai cea mai mare şansă de a nu te mai stresa pentru locul de parcare ( eu, pe bune, dezvoltasem o psihoză cu unde îmi parchez maşina astăzi, in ultimii mei ani de locuit la bloc ), pentru că ai garajul tău care te aşteaptă cuminte in fiecare seară.

Ai reala şansă de a plăti facturile exact cât consumi şi nu cât vrea să fure o administratoră ca cea pe care am avut-o noi ,ai marea şansă când vine frigul să îţi dai drumul la căldură când vrei  şi cât te ţin buzunarele, la fel şi cu apa caldă pe care o ai veşnic curgătoare fără să se spargă nshpe mii şi miliarde de bucăţi de ţeavă veche de bloc şi când ne era lumea mai dragă, apa caldă ia-o de unde era închisă câte 2-3 zile de am făcut la echilibristică cu oalele bucătărie – baie, ca la circ.

Până şi curaţenia se face altfel decât la bloc, ai şansa să scoţi pe terasă covoarele, să le speli, să aeriseşti totul mult mai uşor. Curăţenia cu aspiratorul se face mai lesne pentru că la casă fiecare lucru are un spaţiu al său, nu mai stă îngrămădit ca la bloc prin te miri ce ungher ca să incapă, aşadar din punctul meu de vedere, la bloc faci întâi munca de scoatere a obiectelor pentru a putea aspira, apoi aspiri şi urmează munca cu reaşezatul obiectelor la locul lor.La casă, doar bagi aspiratorul prin toate colţurile şi aspiri.Atat.

De bucătărie ce să mai amintesc, e o reală plăcere să găteşti într-un spaţiu generos, să te poţi mişca în voie fără să fi constrâns de spaţiul mic, de cămară nici nu mai amintesc că e inutil să descriu utilitatea ei în orice gospodărie.

Vara este o reală plăcere să locuieşti la casă, stai pe terasă, mănânci liniştit, bei o cafea şi te calmezi după o zi de nebuneală.E mult mai răcoare ca la bloc, e totul mai aerisit.

Iarna este o plăcere să stai in casă, pe fotoliu şi să vezi curtea plină de zăpadă albă, strălucitoare, aşa ca în poveşti, zăpadă neîncepută, cum îi spun eu.La fel de minunat este să auzi glasurile copiilor care se joacă în curţi, nestingheriţi.

Primăvara, când dă firul ierbii, ai flori, inmuguresc copacii, miroase a curat şi a proaspăt, totul arată renăscut în jurul tău.

Pe draga mea toamnă am uitat s-o descriu, ai fructe, multe flori, ai dimineaţa răcoare şi la prânz soare cald ce-ţi mângâie obrajii, stând în curte la un ultim grătar înainte de iarna cea geroasă.

Aşa-i ca sună idilic tot ceea ce am scris mai sus ?

Ehee, draga mea Andreea, dar dacă ai şti tu cu câtă muncă zilnică ai parte de peisajul descris mai sus de mine, nu ştiu dacă ar mai părea atât de idilic totul !

În fiecare zi, când venim de la serviciu, noi ne apucăm de treabă.Unul prin casă, altul pe afară sau amândoi pe afară sau în casă.

Fiind mare spaţiul,fireşte că şi dezordinea copilului este la fel de mare, stau înşirate jucăriile de sus până jos, bucătăria este mare, dar şi curăţarea ei este mai complicată fiind spaţiul mai generos.Dacă la bloc măturam şi spălam pe jos în 5 minute, aici totul se întâmplă  în 10 minute.În plus, avem la bucătărie ieşirea pe terasă, nu-ţi poţi imagina, vara, de câte ori spăl pe jos gresia din bucătărie, copilul intrând din curte cu noroi, cu diverse bălării pe care le cară de afară în casă şi viceversa.

Curtea de măturat, iarba de smuls dintre pavele, gazonul de tăiat, udat în fiecare seară cât este cald afară,săpat şi smuls buruienile, adunat legumele, spălate, aşezate frumos în cămară, pregătit pentru lada de iarnă diverse provizii, plantat alte chestii, curăţenie amănunţită căci ne năpădesc păianjenii şi furnicile.Dacă mananci idilic pe terasă, ai de strâns masa, de măturat, de spălat gresia de pe terasă.

Astea ar fi cateva din activităţile de vară pe care trebuie să le faci cu regularitate dacă vrei să ai o curte ok.Se poate, desigur, şi altfel, să betonezi totul şi nu mai faci nimic.Dar atunci care ar fi rostul unei case pe pamânt ?

Iarna este feerică zăpada, dar când stai acasă, în fotoliu.Altfel, zilnic dai la lopată să poţi pleca, să nu ţi se depună zăpada nici în balcoane, nici pe terasă, să ai drum prin curte, să poţi deschide uşile de la garaj,etc.

Primăvara sapă soţul meu tot lotul pentru legume, plantează după ce in prealabil a făcut răsadurile,sădeşte, etc.Nici toamna nu se stă, se sapă, se pun ierbicide,îngrăşăminte, se plantează pentru primăvară, etc.

De curăţenia generală nu mai amintesc, e jale pe vale.Dacă la bloc faci curat in maxim 80mp, aici am de curăţat 246 mp, căci da, fac curat şi în camera tehnică, in cămară şi chiar şi în garaj.Plus podul, unde desigur că şi acolo facem curat.

Să îţi mai zic de cele 6 scări pe care se face accesul în casă, sunt pe rotund şi foarte ample, de două ori pe an stau in genunchi şi le spăl la marea artă, cu un burete şi ceva maglavais care scoate pete.

In ceea ce priveşte întreţinerea casei cred că te-ai cam lămurit, nu există să locuieşti la casă dacă eşti genul căruia îi place sa vină de la serviciu, să stea la laptop sau la televizor cu o bere in mână.La casă trebuie să ai un bărbat harnic şi gospodar pentru că, singură, ca femeie, nu reuşeşti să le faci  pe toate şi casa se degradeaza  cu timpul.

Dacă la întreţinere te refereai la costuri… nu ştiu ce să zic.Noi am plătit  cel mai mult 700 ron gazele, iarna, în ianuarie când a fost cel mai frig şi încălzim întreaga casă, 22 grade la parter si 24 grade la etaj, cu termostat ce-i drept şi o izolaţie foarte bună a casei.Gaze nu înseamnă însă doar căldură, ci şi gătitul, apa caldă.

Nu plătim apă că avem puţ , dar plătim curent, căci apa se scoate din puţ cu ajutorul unei pompe electrice şi a hidorforului.Plătim şi sare pentru dedurizator, asta costă 50 ron la 2 – 3 luni.Factura la curent creşte în funcţie de anotimp, vara şi în decembrie / ianuarie plătim mai mult ( vara de la udat grădina şi iarna de la decoraţiile de sărbători ), cel mai mult am plătit 350 ron /lună.

Grosso modo cheltuielile lunare cu întreţinerea ( facturile ) casei într-o lună de iarnă ajung undeva la 1000-1200 ron.Vara, media cheltuielilor lunare este de 150 ron /lună.

Însă apar diverse alte cheltuieli neprevăzute, se strică de exemplu maşina de tuns iarbă, cumperi multe chestii pentru grădină, se mai usucă nişte conifere şi trebuie să le schimbi, d-astea uşurele, ca să zic aşa :-).

Să nu uităm să luăm în calcul şi faptul că e nevoie să aveţi fiecare  maşină, dacă aveţi pitici de dus încolo – încoace, deci cheltuieli în plus faţă de bloc unde coborai şi ajungeai direct la metrou sau autobuz.

Una peste alta, cu toată munca pe care o prestăm la casă, nu m-aş mai muta ever la un bloc, nu se compară traiul de la casă cu cel de la bloc.Desigur că ai confort, dar ceea ce trebuie să ţii minte este că oice confort se obţine cu efort.

Reclame

3 comentarii la “Locuitul la casă vs locuitul la bloc

  1. in Europa ( Ro si Spania) am stat numai la bloc). Aici am stat numai la casa/curte. Nu m-as intoarce la bloc pt nimic in lume. Nici nu se poate compara; e drept insa ca e de munca. Dar merita .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s