Când Niculae Preda intră în scena construcțiilor

Si aici nu ma refer la Morometii,neah, ci ma refer la un „mare om si mare caracter”, dupa cum spunea el.
Ti-am promis, domnule Preda, ca la un moment dat am sa scriu despre tine, ca la un moment dat voi povesti exact ce-ai facut tu cu noi, asa incat lumea de buna credinta, care va vrea pe viitor sa te ia ca si constructor, sa aiba idee cu ce lichea are de-a face.
Insir-te margarite insa…si sa povestim cum ai intrat in schema constructiei casei noastre.
Dupa plecarea lui Nelu Serban,eram atat de disperati sa gasim un constructor, incat am fi luat si pe dracul in persoana, numai sa continue ce au lasat nefacut altii.E foarte greu sa gasesti in miez de vara un constructor, care sa mai si preia ceea ce a facut altul inaintea lui, caci toti Doreii gasesc diverse pricini si motive ca sa ceara un ban in plus si iti spun ca predecesorul a fost cel mai prost muncitor de pe lume, ca o sa se surpe ca la Manole tot ce a zidit el.
Si toate cunostintele pe care le-am sunat atunci ne spuneau clar ca toate echipele au deja antamate lucrari.I-am sunat, desigur, pe baietii de la Comanesti, a venit seful de echipa si mi-a spus ca el nu se baga atunci ca are vreo 2 case de terminat si daca vrem din august, ne ajuta cu drag. Mult prea tarziu pentru noi.
Si atunci am zis ca luam o echipa de pe site-urile cu constructii.Si nu stiu cum dreq am dat noi fix peste dl.Nicu Preda, baiat cu vorba la el,foarteeeeee ceremonios la telefon, venit la fata locului si constatat cat de prost a lucrat echipa de dinainte, ce bine construieste el si echipele lui meseriase.
A facut un mare caz din faptul ca un perete era zidit stramb si a promis cu mana pe inima ca asa cum va lucre el cu “baietii mei” nu s-a mai vazut si pomenit.
Insa Niculae ( ce nume ! ) Preda a inceput cu stangul colaborarea noastra.Desi i-am spus ca luni vreau ca echipa sa fie in santier, desi a promis ca nu lucreaza cu etnici (“ doamna, dar sa nu mai faceti ura de rasa ! “) , el a venit fix cu 5 romanezi la noi in santier, dup ace 2 zile mi l-a adus pe taica-su sa ne pazeasca santierul ca promisese omul ca incepe de luni,Ulterior, tot noi l-am platit si pe ta-su alea 2 nopti de paza… dar unde s-a dus mia, s-a dus si suta.
De Niculae nu mi-a placut niciodata, nu-mi plac oamenii care nu asculta,nu-mi plac etnicii cu gingii vinete si pielea mai aramie decat arabii,nu-mi plac persoanele care nu vor sa auda si alte pareri, nu-mi place cand un pulifrici de nici 30 de ani are impresia ca stapaneste perfect domeniul constructiilor si-si permite sa ridice tonul la structurist si la architect, ca el, cu 10 clase ale lui,stie sa citeasca planuri si nu e ok structura casei.La Niculae m-am dat tare de cateva ori, mi-am dat drumul la gura pe limba celor cu buze vinete, i-am interzis sa mai vorbeasca el cu structuristul in absenta noastra, sa ridice tonul si daca se simte stapan pe el , sa se apuce de proiectat case.
Mai apoi am facut o si mai mare criza cand Niculae Preda nu si-a platit oamenii.caci in ciuda faptului ca tiganii sunt si vor ramane tigani pana la moarte, oamenii astia, care au fost la noi in santier, au muncit mult, nu au luat niciun ac, au stat sa impleteasca fierul de la placa de sus si au turnat betoane in niste conditii greu de suportat omeneste, in niste calduri nebune si seara muscati de tantari ca la balamuc.
Per ansamblu, munca tiganilor a fost ok, intrebau tot, unde nu se pricepeau ne rugau sa chemam dirigintele de santier, zidaria a mers mai prost dar au daramat si au reconstruit cu grija, foarte respectuosi toti barbatii rromi si tiganca mama ( ca venisera si cu o Piranda care avea grija de ei, zice-se) cuminte si la locul ei.
Nu s-au batut, nu au facut scandal, nu si-au primit nici banii de la Niculae, dar nici atunci nu s-au luat la omor ca Nelu Serban.
Au amenintat ca pleaca si intr-o zi, dupa ce au turnat centurile, s-au carat si ne-au lasat cu curul in balta.Ei neplatiti, noi achitati catre Niculae si cu treaba terminata pentru banii dati, dar descoperiti iar, cu materiale ramase in curte , insa cu gard.Caci Niculae a muncit la gard, l-a facut si nu si-a luat toti banii ca nu mi s-a parut normal sa-l platesc eu pe ta-su daca el a batut palma cu mine intr-un anume fel.Asa ca, la sfarsit, mi-am retinut avansul catre ta-su.
Dupa ce au plecat tiganii si implicit si Niculae Preda ( pe care-l urasc ca ne-a tinut in ziua plecarii tiganilor o jumatate de zi in caldura, cu copilul dupa noi,asteptandu-l sa se intoarca cu alti baieti, baieti pe care D. i-a spus clar ca nu-I primeste in curtea noastra ),am gasit dupa cum urmeaza:
– Tiganii se imprumutau la vecini de bani, de mancare, de apa, in conditiile in care aveau bani zilnic pentru mancare
– In cabana in care au stat nu am vazut in viata mea atata mizerie ca la ei, mancau in paturi, pe saltele si painea o ascundeau sub perne
– Am gasit pungi intregi cu gunoaie care se imbacsisera de caldura si putea penal
– S-au cacat dupa cabana , afara, au acoprit rahatii cu albiile unde chipurile tiganca spala hainele, cand am cautat sa vedem ce pute si am gasit infectiile pe care a trebuit sa le spalam, am crezut ca ne scoatem colecistul si am avut o stare de rau sa mor
– Multumim din suflet vecinilor care au suportat o luna si jumatate tot soiul de mirosuri si de “parfumuri”
Pentru asta ii detest pe tigani, aveau wc fix la juma de metru de cabana lor si s-au cacat fix afara, netinand cont ca ii imput pe oamenii care le dadeau mancare si apa.Niste scarbe !
Dupa ce a plecat Niculae Preda ( si cu o copie a proiectului ), am cotrobait pe net si am gasit despre el ca se judeca si pe la Alexandria cu nu stiu ce beneficiar caruia nu i-a terminat treaba.
La ceva vreme de la plecarea lui Preda, m-au sunat tiganii si voiau sa se intoarca la munca, spunandu-mi atunci ca Nicu Preda e doar un samsar si atat.Ii munceste mult, nu le da banii si isi bate joc de ei.Nu-i cred nici pe tigani, dar Niculae Preda e o mare lichea si nu merita sa mai fie luat pentru vreo lucrare de nimeni.Treaba ioc, gura mare, obraznic si ironic fara limite, fara echipe serioase si pus pe tepe.

10 comentarii la “Când Niculae Preda intră în scena construcțiilor

  1. Baietii astia din constructii sunt cam toti la fel. Am avut nevoie la un moment dat de un certificat energetic. Am cautat pe net si am avut nesansa sa dau de ing. Niculescu Claudiu. La telefon f ok , ca vin facem repede etc…Imi iau liber si astept, astept trece 1ora peste ,il sun pe individ nu raspunde. Catadicseste sa ma sune dupa vreo 3 ore si spune senin ca a avut treaba.L-am porcait si am rezolvat cu altcineva rapid.

    Apreciază

  2. @gelu: imi pare rau sa aud ca exista multi indivizi neseriosi, dar ma bucur ca ii trecem aici la catastif, ca sa stie lumea, pe viitor, sa se fereasca de lepre si neseriozitate pe bani multi.

    Apreciază

  3. Va multumesc pentru ca impartasiti cu noi ceea ce inseamna constructia unei case. Ma gandeam sa fac si eu o casa pentru fiul meu si nu eram hotarata daca sa o fac in regim propriu sau cu o firma,dar din ce am citit aici cred ca varianta cu firma este mai buna.Sincer,nu stiu daca as rezista stresului cu doreii !Nu am vazut insa cati metri patrati are casa d-vstra,poate per total este mai avantajoasa constructia in regim propriu ,ca nici costurile nu sunt de neglijat.

    Apreciat de 1 persoană

  4. @calin viorica: va multumesc si eu pentru vizita, casa noastra are amprenta la sol 147m.Desigur ca se iese cu Doreii ,mai ieftin, dar exista si firme car lucreaza bien si la preturi accesibile.Mult succes ! 🙂

    Apreciază

  5. v-am descoperit intamplator tot cautand informatii despre ce si cum se poate face o casa si recunosc ca mi-a facut o deosebita placere ” sa va citesc”si nu numai partea cu constructia. Sunteti un narator extraordinar! casuta mea o sa fie de 77m la sol,dar cu un etaj si am gasit multe chestiuni utile aici de aceea chiar va multumesc si sper sa am timp sa va citesc pana la zi

    Apreciat de 1 persoană

  6. @calin viorica: va foarte multumesc pentru cuvintele frumoase !
    Am sa incerc sa continui odiseea constructiei casei caci m-am oprit la un moment dat.

    Apreciază

Lasă un comentariu