Meşterul Manole, cel de negăsit

Daca cele 3 luni pana cand ne-a iesit cadastrul terenului, mi s-au parut extrem de anevoioase si cu multa bataie de cap, nu am stiut ce presupune gasirea unei echipe de constructori.Ei bine, lucrul dreq este sa gasesti pe foametea asta o echipa de oameni seriosi care sa se inhame la constructia unei case de la fundatie pana „la cheie”.
Cand ne-am apucat de balaria cu casa eu am crezut ca fiind criza si domeniul constructiilor la pamant, vom gasi multi oameni doritori sa munceasca si sa ia o caciula sau o poala ( dupa caz! ) de banuti.Lucrurile nu stau deloc asa in piata, m-am inselat amarnic crezand ca daca voi da o strigare,doua,trei, se vor aduna precum ostenii lui Stefan in fata proiectului meu , cata frunza, cata iarba si voi putea eu sa aleg 10 calfe mari, mesteri si zidari.
Buahahahahahaa, nici vorba, mey!
Lucrurile mi s-au aratat intr-un mod distorsionat inca de la cautarile unui arhitect cu care sa facem proiectul casei.Ironia sortii este ca eu , actualmente, lucrez la o super multinationala cu ce domeniu de activitate credeti?Exact, arhitectura.Si am la job de la arhitecti, pana la ingineri structuristi, desenatori de toate tipurile si felurile, dar toti sunt in varsta si proiecteaza pe sistemul ceausist, buncare si nu case, cu niste fundatii in care bagi 20 tone de fier, nshpe mii de tone de betoane ca in final te trezesti ca pretul unui apartament cu 2 camere iti ajunge sa faci doar fundatia buncarului in care alesii arhitecti iti recomanda cu caldura sa te muti.Nu suntem nici in Japonia si nici in Noua Zeelanda si nici nu fac parte din vreo grupare terorista care sa ma caute ca sa-mi construiesc asa ceva.Asa ca am zis pas!
Au urmat alte cautari si alte intalniri cu diversi d-astia de-si ziceau ei arhitecti mareti, unii care lucrau numai cu „circuit inchis” ( ce-o fi insemanand asta, habar nu am ! ), altii care voiau pe un proiect cat o vacanta in Mauritius pentru doua persoane, cu promisiuni solemne ca nicio casa din toata tara asta nu va mai fi ca si a mea.Suntem mult prea mici si mult prea saraci ca sa-mi doresc exclusivitate, fie ea si in domeniul imobiliar.Deci am pus mana pe un creion si intr-o seara i-am taiat de pe o lista pe toti marii arhitecti ai Romaniei pana am cules o casa pe masura posibilitatilor noastre si a gusturilor mele cu rotunjimile ( ce sa-i faci omului, pasarica si stolurile trebuiesc potolite ca altfel nu ai pace cu nebunul.Dddd. stieeeeeeeeeeeee ! :-), casa culeasa de la un baiet ardelean de-a lui D., tocmai de la Bistrita venit, cu mult bun simt si vorba lina, calda si senina.Serios, exact asa cum imi place mie, vorba a fost vorba, treaba a fost treaba, intelegerea intelegere si in numai o luna am avut proiectul gata in mana predat.Cum dreq s-o putea cu ardelenii astia sa facem treaba super buna si de la departare , uneori doar prin telefon, iar cu sudistii iti crapa fierea pana o pui de-o treaba ?! ( asta-i alata discutie insa)
Deci, ta-na-nam, casuta la care ne-am oprit si pe care o s-o construim este asta:

casa szqwer

casaszqwer

Toate bune si frumoase pana acum, teren avem, proiect avem, cadastru avem, certificat de urbanism avem, o parte din bani ii avem, nu avem ce este ce-i mai important, mesterii care sa ne construiasca casa 🙂
Ne-au fost desigur recomandati pana acum 4 echipe de meseriasi ( si la propriu si la figurat), unii din Bucuresti, altii de pe la provence, altii de mai departe de Bucuresti si imprejurimile acestuia, cert este ca ce am vazut pana acum , nu ne-a convins nimic.
Primii cu care ne-am vazut ne-au cerut 60.000 EUR pe manopera casei la cheie, am crezut ca nu auzim bine, ne-au motivat ca avem „rotunjimile alea frumoase” si ca ” un mercedes nu se poate lua cu aceeasi bani cu care luam o dacie”.Cand le-am spus ca suntem oameni amarati, doi bieti salariati care nu se lafaie in bani mi-au spus:” hai doamna, ca jip aveti, teren aveti acolo langa lac unde au doar bogatasii, cum nu aveti bani?” Mdeah, chiar asa, cum nu avem bani cand am mostenit averi atat de bine situate, nu? 🙂
Urmatorii au fost ceva mai blanzi cu noi si am crezut ca este o casa greu de realizat si chiar ma gandeam cu D. ca la ce dreq mi-or fi trebuit mie atatea „rotunjimi” ?!Astia ne-au cerut „doar” 52.000 euro pe manopera la cheie.Am sunat arhitectul si am intrebat ce puii mei costa atat la casa asta?!
A ras molcom in nasu-mi, bietul ardelean luat la rost de vulcanica de mine, si mi-a spus ca el m-a avertizat ca va fi greu cu mesterii din Bucuresti.Oh, yeah! Chiar ne-a spus inainte de-a lua proiectul cu pricina ca este o casa care ii obliga la ceva mai mult decat sa „taie pe drept totul” si atunci scotandu-i din tiparele lor vor cere bani mai multi.Dar „sa nu le dati, ca nu e ceva nemaipomenit de facut, doar ca lenea e mare si vor bani castigati super usor!”
Si atunci am schimbat foaia cu cea de-a treia echipa si am vorbit eu cu mesterii si nu D. cel cu mult bun simt si care nu vrea sa deranjeze.I-am luat eu direct la pertu, cu „matale si cu bre” asa cum sunt ei obisnuiti,le-am zis clar ca astia-s banii pe care-i avem si ca trebuie sa ne incadram in ei, le-am spus ca eu nu vreau rromanezi, lichele care incep treaba si nu mai apar la munca, nu vreau sa fumeze acolo la casa ca nu fumam si nu am chef de incendii de la mucuri aruncate aiurea,nu vreau betivi, vreau sa facem contract,lucram in regie proprie, etc.Si deodata zmeii aia care s-au aratat la inceput supermeni, au lasat garda jos ( cred ca ce-l compatimeau pe D. cu ce scorpie s-a luat, ca el tace si nu zice nimic dupa care incepe cu intrebari d-alea periculoase care-i pune in dificultate 🙂 ) si astia ne-au cerut 40.000 de euro pe manopera, dupa ce initial cerusera si astia 46.000 euro.I-am spus sefului lor ca nu dau atatia bani pe casa la rosu ( ceruse initial 15.000 euro ) si daca se mai gandeste este posibil sa lucram impreuna, daca nu, ii urez succes maxim.Si dupa o saptmana ne-a sunat ( desigur ca pe D. si nu pe mine ! ) si i-a spus ca ne-a mai facut o reducere de 5.000 euro.Zau? :-))Dar in aia 40.000 imi face absolut tot, adica de la casa la cheie am ajuns cu el si la gratarul din curte facut manual pana la semineul cionstruit tot manual, etc. Adica l-am incarcat pana nu s-a mai putut.
Cea de-a patra echipa ne-au cerut 34.000 de euro pe manopera ( zic eu ca cel mai corect pret pana acum )la cheie desi sunt o firma de constructie dar cu care sa lucram tot in regie proprie.
Sambata ma intalnesc cu ultima dintre echipele recomandate cu surle si trambite de cei care ii au in jurul lor sau au lucrat cu ei.sa vedem cat ne cer si astia.Avantajul astora este ca sunt din satul unde avem terenul, ne obtin toate avizele si toate aprobarile si autorizatiile ca ii stiu pe aia de la primarie ( azi mi-a zis ca nu avem nevoie nici de diriginte de santier ca ” acolo la tara la noi nu e cu asa ceva ! ” ) si lucreaza si ieftin.Vad eu ce zice devizul pus pe hartie ca si aia cu 60.000 ne-au zis tot asa ca „lucram mai mult decat ieftin, doamna”.
Noi inclinam spre ala cu 40.000 unde am vazut si ce a facut si cu care am negociat aproape tot, adica chiar la cheie, ne place si de astia de la firma dar trebuie sa vad ce costuri mai ascund si astia.
Daca stiti vreo echipa de constructori seriosi, care sa indeplineasca conditiile de mai sus, care sa vrea sa munceasca si sa se tina de treaba, care au niste preturi decente pentru zilele noastre si nu au ramas blocati in bumul imobiliar din 2008 cand se construia in draci, va rog mult lasati-mi un comentariu cu datele lor de contact.
Multumesc si sper sa revin cu vesti cat mai bune in curand.Pana atunci, la buna vedere !

24 comentarii la “Meşterul Manole, cel de negăsit

  1. Faina casa , doamna draga! Tare faina!
    Esti scorpie?Daaa….da’ scorpiile au facut progresul…pardon,negociatul! In fond si la urma urmei , pe banii tai negociezi si cui nu convine…ura si la gara.Chiar tu insuti crezi in vorba „ce e al tau e pus deoparte”. Nu dispera…toate au un rost!
    Bafta maxima , Amira!Tin pumnii!

    Apreciază

  2. @Anamaria: nu sunt scorpie, sunt (d)rac, dar cand e vorba de banutii mei sunt nu scorpie , ci gheonoaie !:-)) sa fie bafta si cand ii gasesc pe echipati dau de veste.Deci iti place unde o sa te invit, da? :-))

    Apreciază

  3. Categoric DA , abia astept friptura la gratar , aia promisa , anul trecut…ca sunt scorpie si nu uit! :)))))))))))))))))

    P.S. Pai cum altfel sa fi , cand e vorba de banii tai?

    Apreciază

  4. @Anamaria: acum trebuie sa astepti nu numai friptura l;a gratar, ci tot sejurul, ca nu te pot chema din Timisoara sa mananci doar friptura…iti dau si-un loc unde sa pui capul :-)te pup Ana!

    Apreciază

  5. superba casa v-ati ales.
    Si noi am patit la fel cand ne-am construit un magazin,de la fundatie pana la acoperis in curtea surorii mele,asa ca, acum 2 ani,cand ne-am apucat de casuta noastra, sotul meu a ridicat-o aproape singur,cu inca un unchi si un nepot ca si ajutoare.Am pornit tot de la un teren gol.
    Si uite ce a iesit.e pe structura din lemn,mult mai sigura in caz de cutremure,pentru ca nu se darama ci doar se misca din incheieturi,plus ca este extrem de calduroasa iarna si racoroasa vara.Eu sunt foarte multumita de ceea ce a facut sotul meu,si vreau sa iti spun ca nu a mai facut niciodata asa ceva,el fiind militar de cariera,dar i-a placut si vreo 2 ani a studiat si a invatat cum se face.
    Este cu mult mai ieftina decat o casa din BCA sau alte materiale.
    In vreo 20 zile a ridicat-o pana la acoperis.
    daca ai rabdare,te poti uita in albumele mele si vei vedea:
    aici:

    http://davidoctavian.sunphoto.ro/Un_nou_inceput

    si aici:

    http://davidoctavian.sunphoto.ro/Un_nou_inceput-partea_II

    iti doresc mult succes in tot ceea ce faceti!

    Apreciază

  6. @Victoria: iti multumesc pentru aprecieri si casuta voastra imi place mult, e ca o casa din povesti ! 🙂
    Sotul meu a insistat sa ne facem o casa din caramida ( stii tu povestea aia cu cei 3 purcelusi, el este purcelusul cel mai mic care vrea neaparat caramida in cazul in care apare lupul :-)) si structura si proiectul sunt chiar pe caramida si nu pe altceva.El a mai construit o cabana pe structura din lemn si nu mai vrea.la casa asta insa ne trebuie niste meseriasi priceputi ca avem multe chestii mai migaloase ( rotunjimile alea exterioare si in interior am mai multe chestii pe rotund )si nu se inhama sotul meu sa faca.In plus nici nu ar avea timpuyl necesar, am face casa in vreo cinci ani de acum incolo inseamna.
    Multumesc mult pentru sfaturi, sunt binevenite si te mai astept pe la noi !

    Apreciază

  7. Multumesc si eu pentru aprecieri.
    Sotul meu a incercat sa gaseasca o varianta cat mai convenabila,atat pentru fobia mea fata de cutremure 😛 , cat si pentru bugetul nostru.
    intr-adevar si casa din caramida este foarte buna si calduroasa.Si mie imi plac peretii aceia rotunzi cu geamuri de sus pana jos.
    Poate imi va face sotul meu o terasa inchisa la parter in felul asta.Dar pana atunci mai este pentru ca,asa cum spui si tu, si al meu sot are extrem de putin timp liber la dispozitie si e destul de greu. Inca mai avem multe de facut la casa.
    Dar,sanatosi sa fim,ca in rest le facem noi pe toate.
    Cand te vei muta la curte sa scrii aici ca sa stiu si sa iti trimit flori 🙂

    Apreciază

  8. @Victoria: sanatate sa aveti ca restul le facem pe toate.Esti tare draguta cu florile :-), cand ma mut sa-mi trimiti niste seminte de flori sa le plantez la mine in curte 🙂

    Apreciază

  9. Laudabila initiativa ta de a impartasi experienta cu construirea unei case. Mie una, mi se pare foarte utila, dat fiind faptul ca intentionez sa implementez un astfel de proiect 🙂 . Te-as ruga, asadar, daca poti, sa faci si recomandari pentru constructorii de care ai fost multumita, ca eu una am auzit numai povesti triste pe tema asta…. mi-ar fi de mare folos… multumesc.

    Apreciază

Lasă un comentariu