Atunci cand bataia nu e rupta din rai

Nu fac parte dintre mamele heroine, nu sunt nici macar o persoana zen de felul meu, sunt impulsiva ca si om si uneori destul de violenta verbal ( probabil as fi si fizic daca eram barbat ), imi sare tandara foarte repede in situatii aiurea si nici nu am nimic de-a face cu genul acela de oameni blanzi si buni, aceia pe care unde-i pui acolo stau.Nope!
Nu sustin cu inflacarare si nici nu fac promisiuni ca pe Puchitel nu-l voi altoi niciodata pentru ca stiu ca nu ma voi putea tine de cuvant, nu le consider pe mamele care-si mai palmuiesc copiii ca fiind denaturate sau nu mai stiu cum, nu cred ca daca i se aplica unui copil o zmetie va ramane traumatizat pe viata si nici nu cred ca atunci cand te lasa nervii in ultimul hal, daca tipi la plod ai un comportament deviant ca si parinte.In limite normale toate aceste lucruri sunt inerente si firesti in lungul drum ca parinte pe care-l ai de strabatut cu omuletul pe care vrei sa-l faci un om.
Cu toate astea nu sunt de acord cu anumite comportamente „educative” facute in public, urasc modul prin care inteleg anumite mame sa-si puna la punct odrasla.
Am spus clar, de cate ori am fost intrebata, ca in momentul in care voi putea sa comunic cu Ayan, astfel incat sa ne intelegem ( acum fiecare comunica pe limba lui si amandoi avem frustrari ca nu ne intelegem la cote maxime) ii voi explica ce este bine si ce este rau, de ce nu trebuie sa faca anumite lucruri pe care i le voi interzice dar mai ales consecintele grave ale faptelor cu care nu voi fi de acord sa fie facute.De la un punct incolo, daca explicatiile mele vor fi vobe ce-i intra pe-o ureche si ii ies pe cealalta, voi aplica pedeapsa.Diverse lucruri ce-l ustura la suflet ii vor fi interzise.Far urlete, fara plesneala, fara crize, fara nervi si neuroni distrusi.Daca nici pedeapsa nu are efectul scontat ( caci sunt multi copii care sunt incapatanati ca niste catari ) atunci il voi ciufuli.Si-l voi ciufuli zdravan daca este cazul ca sa-l aduc pe calea cea dreapta.Dar niciodata aceasta ciufuleala nu o voi face in public.
Urasc de cand sunt mica sa mi se faca observatii de fata cu alte persoane, la toate interviurile la care am fost si tuturor angajatorilor mei le-am pus conditie acest lucru: daca ai ceva de obiectat, daca vrei sa zbieri la mine si sa ma porcai cum iti place, o faci numai in privat.Daca ai spus o singura ocara de fata cu ceilalti colegi ai mei ai belit-o in fericire! Mi se pare extrem de degradant ceea ce se intampla in multe din companiile romanesti, felul in care se poarta aia de ajung ei sefi si modul umilitor cum te porcaie in fata tuturor colegilor de birou, catedra,etc.
La fel de umilitor si de jenant mi se par perechile / cuplurile care se cearta in public.Nu am inteles de ce stau 2 oameni impreuna daca se jignesc in mod constant, daca nu se inteleg, mai rau cand se ajunge la violenta fizica deja subiectul ramas impreuna si intemeiat familie cu acest start distrus mi se pare o utopie.Cu toate astea exista o multime de cupluri pe care le-am cunoscut ( poate suntem si eu si D. 2 ciudati ) care se jignesc in mod constant in public si li se pare si funny pe deasupra.Nu pot sa inteleg cum o femeie se poate amuza cand barbatul de langa ea ii spune de fata cu ceilalti din jurul lor :” du-te fa, esti proasta rau!” Nu numai ca nu m-ar amuza, i-as lipi una peste ochi de-ar vedea stele roz.Si daca ma pizdulesti, macar fa-o acasa , intre 4 pereti , umileste-ma o singura data, nu ma terfeli si-n fata altora.
Nu inteleg de ce stau femeile prizoniere in astfel de relatii, de ce nu pleaca sa-si gaseasa un partener normal care sa le respecte?
La fel se intampla si cu copiii…acum cateva zile am vazut intr-o singura zi 3 faze care m-au scos din sarite si nu am putut sa nu reactionez:
– n-am inteles niciodata nesimtirea anumitor  mame care vin in parc cu plozii si stau pe banca , trancane non stop, intoarse cu spatele la locul de joaca, mananca seminte sau fumeaza ca serpii.Copiii lor se joaca in legea lor fara sa le arunce macar o privire.Balansoarul de langa leaganul in care il dadeam pe Ayan era plin cu fete si baietei de vreo 4-5 ani.In timp ce se invarteau destul de tare, unul dintre ei a sarit de pe locul sau,statea in picioare si dadea din maini tipand, balansoarul continua sa se invarta, el si-a pierdut echilibrul si a cazut cu capul de stalpul de fier ce invarte balansoarul, urland ca din gura de sarpe.Abia atunci ma-sa, care fuma de zor, s-a sesizat, a venit in goana mare si urland si porcaindu-l l-a smuls de acolo, dandu-i o bataie pe masura.Degeaba i-a spus o bunica ca nu e ok ce face, pana acum a fumat si nu s-a uitat la copil si acum il mai si bate dupa ce era lovit.A continuat circul, Ayan se uita cu ochii mari la copilul batut, la mama care urla ca dementa de fata cu toti copiii din parc, la mine.Imi venea sa-i dau o bucata individei aleia de numa’.Atat de tare sa umilesti un copilas in vazul tuturor doar pentru ca i-a fost lene sa se uite ce face si sa-i faca o simpla observatie ca se sta pe scaun in balansoar si nu in picioare?
– ne plimbam langa lac, alta banca, alte mame la seminte si povesti ( asta e un trend in parcuri, am bagat de seama ), o fetita de vreo 3-4 ani se juca pe langa gardutul ce desparte lacul de aleea parcului, se uita la maica-sa, se uita la lac, sare gardutul si aluneca gata-gata sa cada in lac.O prinde un domn vigilent ce-si plimba baietelul.Ma-sa, isterica, i-o smulge domnului respectiv din mana, nici multumesc , nici **** si-i aplica o bataie aleia mici de-o asculta cu urechea.Nu m-am putut abtine si i-am spus ca daca s-ar fi uitat la ea nu se mai ajungea aici.Imi spune ca-i o „tampita si o neascultatoare, cel mai rau copil posibil de pe lumea asta si m-am saturat ,de nu mai pot, de ea! „.Aia mica plangea in hohote si mie mi s-a rupt sufletul in bucati.Cum pana mea sa-i spui unui copilas asemenea vorbe grele dupa ce ca ai batut-o mar?Eu, sincer, nu stiu ce fel de mame sunt astea, ce fel de educatie vor ele sa le dea copiilor lor, dar asemenea vorbe sa-i spui unui omusor care habar n-are pe ce lume este???Parca intrece orice imaginatie…E adevarat, am spus, sunt cate unii caposi si neastamparati ( asa am fost eu copil par example! ), te sperii rau, dar de aici si pana a-i spune asemenea cuvinte ( si in public!! ) mi se pare o cale lunga cat ii lumea.Pai daca te-ai saturat cucoana ca te incurca de la semnite si barfa la ce dreq ai mai facut plod?Ori ai crezut ca plodul e o papusica pe care unde o pui acolo va sta si cand ai terminat barfa si samanta merge cuminte acasa?
– mergem la farmacie, in fata mea o nesuferita pe care o stiu de la pediatra ( nu o pot suferi ca-i o intepata care stie ea tot ce-i bine pentru toata lumea ) cu al sau plod ( are 2 copii ) de vreo 2 ani.Copilul se taraste pe jos in farmacie, impinge carutul, bate din picioare.Nicio clipa nu i-a vorbit calm si frumos, a urlat permanent la el si apoi l-a luat la bumbaceala si la urelete si mai mari.Ala mic plangea, ea urla si eu am ripostat :” cumparati si-l bateti mai tarziu sau pot sa cumpar eu ca al meu copil nu vreau sa vada scene d-astea ?” Atunci abia s-a oprit si l-a lasat pe cel mic care a facut exact aceleasi lucruri pentru care a fost bumbacit si s-a urlat la el.Minte de 2 ani…
Si pe mine m-a chelfanit mama de mi-au mers fulgii, imi amintesc insa clar cand imi explica si-mi spunea ca nu e ok sa fac anumite lucruri pe care eu exact asa le faceam la 1 minut dupa ce termina explicatia, am luat-o si eu zdravan pe cocoasa pentru gura mare ( ma certam cu mama parte in parte, ba uneori voiam s-o acopar si tipam mai tare ca ea – undeva la pubertate-) dar niciodata nu imi amintesc sa-mi fi luat omorul in fata altora ( eu eram si teatrala rau, daca imi dadea o palmuta mica zbieram de parca ma tortura 😀 ) , despre mine a vorbit in fata lumii intotdeauna de bine, m-a laudat si incurajat.Cand le povestesc anumitor oameni care o stiu pe mama ce zurliu de copil am fost, aproape ca nu ma cred, caci ea le spunea „am avut un copil extraordinar de cuminte! ” 😀 Si chiar nu am fost cuminte!
Nu inteleg de ce mamicile care isi bat / pizdulesc copiii in fata altora nu se gandesc cat de umilitor poate fi ca un parinte sa le faca asta in fata celorlalti, cat de mult le stirbesc personalitatea in fata celor de varsta lor, cat de rau se poate simti un copil batut in public?De ce nu lasa dreq putin barfa si semintele ca sa se ocupe putin de proprii lor copilasi, de ce nu isi fac timp si rabdare sa le explice anumite lucruri banale pentru ele dar atat de necunoscute de cei mici?De ce fac copii daca nu le arde de educatie, de a-si dedica timpul pretios micii fapturi, de ce ii aduc pe lume si-i mutileaza sufleteste atat de timpuriu?
Pentru ca o zmetie data unui copil de mama lui in casa fara sa stie vantul si nici pamantul nu are aceeasi greutate ca o zmetie venita de la mama crizata care face circoteca in parc cu ciopor de lume in jurul ei.
Trist si umiltor…si d-aia urasc parcul si fauna din parc!

12 comentarii la “Atunci cand bataia nu e rupta din rai

  1. Pingback: Atunci cand bataia nu e rupta din rai - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. O, doamne, si eu urasc fauna din parc. Sunt si mamici ok dar sunt si destule colorate cu seminte si tot tacamul de rigoare, ai caror plozi mari se dau in leaganele de bebelusi, care ii imping pe astia mici, care fac tot felul de tampenii. Si aseara am mai fost si martora la un circ de ziceai ca sunt in satra, nu alta, intre doi parinti, dintre care cu gura mai mare era tot ta-su aluia de il batuse pe celalalt. Mi-e groaza de asa ceva, pe cuvant!

    Apreciază

  3. @Laura: n-am inteles niciodata de ce in parc se poarta toti de parca-s coborati din pom? mai ales in fata copiilor care imita tot si au drept prim exemplu ceea ce fac parintii lor.Desigur ca-s si multe mamici super ok si faine dar nu pe banci la barfe si seminte.

    Apreciază

  4. Oricine poate face copii, dar nu oricine se poate numi parinte. Tot mai multi oameni fac copii pentru ca e trendy, dar partea cu facutul e cea mai usoara. Nu oricine are rabdare sa isi creasca frumos copilul, sa il invete chestii, sa se ocupe de el – e destul de greu, stim cu totii.
    Si prin parcul unde mergem noi sunt specimene de-astea… mai ales pe alea cu fumatul le urasc, adica nu inteleg, eu credeam ca ideea e sa ne scoatem copiii la aer, nu in fum de tigara?! Si semintele… cand vad ca se joaca astia mici in nisip sau in pietris plin cu coji de seminte si cu mucuri de tigara imi vine sa innebunesc. Ai zice ca o mama se gandeste, bai, sa nu arunc gunoaie pe jos, aici se va juca asta micu al meu, dar nuuuuuu, nu se gandeste nimeni. Sincer, si eu urasc parcul, dar ce ma fac, Georgiei ii plac la nebunie toboganele, hintele, calutii… iar eu ma lupt cu copii lasati nesupravegheati de cucoanele fumatoare, copii care isi fac de cap si ii imping pe alti copii, ori blocheaza toboganul, ori se dau nebuneste pe hinta, au rupt un leagan de vreo patru ori. Ma inspaimant cand ma gandesc in ce lume vor creste fetele mele, vor fi adulte alaturi de descreieratii astia care nu alta vina decat ca au parinti nepasatori si puturosi.

    Apreciază

  5. @Madalina: foarte inteleapta chestie ai spus!chiar asa-i ca oricine poate face copii dar nu oricine poate fi parinte!Cum adica faci copii ca e trendy?Pai copilul tine de trend? 😀 Exact ca si tine am aceeasi nebuneala cu tigarile ( eu am fost fumatoare ani buni si multi dar si acum daca m-as reapuca nu m-as duce sa fumez langa copii si nici nu as ingropa mucurile tigarilor stinse in nisip ) si cu semintele ( si seminte mananc uneori, ce-i drept nu pe strada si nici prin parc dar s-a intamplat sa avem la noi o data in parc insa in punga cojile si la cosul de gunoi imediat ).La fel ma gandesc si eu de multe ori, oare ce se va alege de multi copii crescuti si educati de anumite specimene pe care eu nu le pot inghiti ca si comportament?Trist

    Apreciază

  6. @Vulpita: bine ai venit pe la noi, nu trebuie sa ai copii ca sa te revolte atitudinea tottal anormala a unora care se numesc „parinti”.

    Apreciază

  7. Madalina are mare dreptate, si pe mine ma inspaimanta ideea ca – la un moment dat – fetele mele vor ramane singure intre asemenea copii… la gradinita, la scoala… Nu putem fi mereu langa ei, sa-i protejam si sa-i tinem departe de ceilalti copii, nici nu este sanatos sa facem asta pentru ca cei mici au nevoie de socializare cu alti copii si ei nu gandesc in termenii adultilor…

    Cat despre copiii certati/baturi in public, mie efectiv mi se face rau cand asist la astfel de scene. Uneori intervin, cand e vorba de bataie – si sunt in stare sa ma cert cu parintele respectiv pana la a ne parui! Alteori insa, imi dau seama ca interventia mea nu serveste la nimic si ceea ce eu pot face sau spune nu va reusi decat sa enerveze si mai tare parintele respectiv, iar nervii lui sa se sparga tot in capul celui mic…

    p.s. Eu pe cretina aia cu fetita de langa lac sincer as fi pocnit-o, cu riscul de a ma duce apoi individa prin tribunale, dar o plezneam peste gura numai si nuaei pentru cuvintele atat de grele spuse copilului!

    Apreciază

  8. @Carlitos: chiar nu poti interveni mereu-mai ales atunci cand esti cu copiii langa tine- caci nu stii peste ce nebun dai care-ti mai da si cateva pe cocoasa.Cati nu au fost de genul asta?Si-ti traumatizezi tu copiii asistand la scene nepotrivte lor.Crezi ca oamenii de genul asta se vor schimba sau educa vreodata?Nici gand!Asa stiu ei ca pot educa un copil si asa fac.E clar ca nu-i vei scoate din ale lor prin orice mijloc folfosit de tine.Uneori ripostez si eu, alteori ma fac ca nu vad tocmai pentru cele ce ti-am spus mai sus.

    Apreciază

  9. La asemenea faza ma simt eu prost, care nu am nici o legatura cu copilul sau cu parintele. Imi vine sa intorc capul de rusine. E foarte jenant. E greu sa educi un copil incapatanat, dar cam majoritatea copiilor sunt asa in perioada de cunoastere a lumii. Sunt de aceeasi parere ca tine: corectiile se dau acasa. Si daca se poate cu vorba buna, daca nu si nu mai bagam si cate o palmuta ca nu strica. Dar acasa, repet.

    Apreciază

  10. Iubita mea mare dreptate ai in privinta mamicilor de genul asta ….astea nu sant decat niste folcloriste de mare clasa …….heee dar sa-ti zic ce am patit eu cu Cristinel cand avea vreo 3 anisori ,era la varsta cand puteai sa comunici bine si sa te intelegi cu el, asa……am mers la piata si a vrut struguri si mergem la o taraba ,doua ,trei ca acolo nu ii place de tanti,ca au muste ,ca nu sant copti…….ma disperase rau de tot si l-am certat si i-am zis ‘esti nesimtit si.. nu mai i-ti iau nimic’ la care o baba N.F zice”daca as putea as chema protectia copilului’…… eu bineneteles ca am ripostat si a iesit iures mare,dar s-a rezolvat cu bine problema. Asa ca si eu am fost catalogata intr-un fel sau altul,dar sa lasi copilasul singur si nesupravegheat si tu sa stai la tigari si barfa asta chiar mi se pare prostie si o mare indiferenta fata de ingerasul tau.Si sa-ti mai zic ceva cate odata le da D-zeu copii celor care nu merita . Va pup strengarilor!!!!!!!!!!!!!

    Apreciază

  11. @crina: Crinuto si eu si tu fumam ca nebunele dar nu inteleg de ce daca fumeaza nu au si grija de copii, ce are una cu alta?Cat despre faza din piata: pai una este sa-i zici ca-i nesimtit fiind doar tu cu el ( asta ii zici incet ca doar nu urli in piata ca apucata la copil,nu? ) si alta sa-l omori cu bataia in mijlocul multimii.
    Da-le-n spanac p-alea, ia zi-mi cand mai vad copiii aia dulci ai tai?va pupam si noi

    Apreciază

Lasă un comentariu