Asta-i România mea !

1. Pentru ca ne uram intre noi. Ardeleni vs. bucuresteni, olteni vs. moldoveni, posesori de Logan vs. posesori de BMW sh de la nemti, admiratori ai lui Mircea Badea vs. critici ai lui Mircea Badea, dinamovisti vs. stelisti, corporatisti vs. antreprenori, cumparatori vs. dezvoltatori imobiliari etc etc….
2. Pentru ca suntem „Gica Contra” din nastere. Orice initiativa in mintea noastra este sortita esecului. „Cum, afacere in agricultura? Nu ai nicio sansa. Sa vinzi cartofi la piata, nuuuu! Sa deschizi un chiosc, nuuu, te mananca mafia locala, iti sparg astia magazinul, vine banca si iti ia casa, etc, etc…”. Nici nu vedem ca altii reusesc in jurul nostru … „Eh, astia au pile”
3. Pentru ca indiferent cat de scurt este drumul de parcurs sau cat de aglomerat este traficul, noi ne urcam in masina. „ca sa ajung mai repede”
4. Pentru ca nu ne bucuram de viata. Suntem mici robotei doborati de grija zilei de maine .
5. Pentru ca vecinii mai vechi din bloc se considera proprietarii ai locurilor de parcare publice din fata blocului.
6. Pentru ca ridicam 100 de biserici si 2 scoli.
7. Pentru ca ne infofolim copiii cu 2 tricouri si 3 pulovere chiar daca sunt 20 de grade afara.
8. Pentru ca suntem saraci din cauza prostiei si nu ne dam seama.Nu am vazut in viata mea un om destept si muncitor care sa fie si sarac.
9. Pentru ca suntem egoisti: investim tot ce avem in propriile locuinte, insa nu vrem sa dam niciun ban pentru reparatia blocului in care traim, pentru parcuri, pentru curatenie publica, pentru multe altele…
10.Pentru ca desi avem o multime de femei frumoase, suntem o natie de „frustrati”
12.Pentru „Guta, Salam, Minune … ”
13.Pentru cozile de la loto de Craciun si inainte de alegeri.
14. Pentru ca nu suntem capabili sa ne adaptam la noile tehnologii.Parintii si copiii lor nu prea au ce discuta si pentru ca parintii nu sunt capabili sa porneasca un mp3 player sau sa intre pe yahoo.
15.Pentru ca la nunta invitam toti cunoscutii si necunoscutii, „ca sa iesim bine”.
16.Pentru ca McDonald’s este un succes in Romania .
17. Pentru ca romanii peste 40 de ani care mai fac ocazional un sport sunt atat de rari incat intorci capul dupa ei prin parcuri.
18.Pentru ca burta la barbat este ‘sexy”
19.Pentru ca padurile noastre dupa 1 Mai arata ca o groapa menajera.
20.Pentru ca nu facem nimic daca nu suntem platiti.
21.Pentru ca nu intelegem termenul „solidaritate sociala” – multi dintre noi considera ca banii pe care ii dau la fondul de pensii sunt un fel de „depozit bancar” pentru batranete.Nicidecum ca acesta este ajutorul nostru pentru batrani si bolnavii care nu mai pot munci.
22.Pentru ca facem rate la banca pentru plasma si masina de spalat vase fara sa ne pese
de comisioane si dobanzi, apoi dam vina pe banci ca ne jefuiesc.
23. Pentru OTV
24.Pentru ca suntem invidiosi. Pe colegul care a fost promovat, pe vecinul care si-a pus termopan, pe fratele care si-a facut vila si pe colega care arata mai bine. Nu ne intrebam ce au facut ei ca sa ajunga acolo (munca, sport, invatatura, efort etc). Nuu, e mai simplu sa gasim explicatii de genul „si-o trage cu seful, fura, are noroc…”
25.Pentru milieul si pestele de pe televizor.
26. Pentru ca desi turcii ne-au cotropit sute de ani, noi la scoala invatam despre cele cateva victorii pe care le-am avut impotriva lor.De parca „Istoria” trebuie sa fie motiv de mandrie, nu stiinta de studiu.
27.Pentru ca din scoala iesi asa cum ai intrat.
28.Pentru ca aruncam mizeria din masina pe geam.
29. Pentru ca mergem la Mall fara sa intentionam sa cumparam ceva.
30.Pentru ca donatorii de sange sunt muritorii de foame care au nevoie de bonuri de masa.

Trist, dar adevarat!

14 comentarii la “Asta-i România mea !

  1. Foarte fain, si sunt de acord cu tot. Doar ca din titlu rezulta ca si tu faci parte dintre cei frustrati si iritati de care te plangi mai sus. 🙂 Ceea ce e trist si inutil. Pentru ca, decat sa-ti faci sange rau ca esti romanca, mai bine te-ai bucura de inteligenta si sensibilitatea ta, care nu rezoneaza la toate prostiilea astea de care vorbesti. Si te-ai bucura de oamenii faini din jurul tau,in loc sa te concentrezi pe cei saraci cu duhul, care se uita la OTV. Suntem destul de multi care gandim ca tine, sa stii. 🙂

    Apreciază

  2. Ooooof, ce listă lungă, dar incredibil de adevărată! 😦
    N-aş putea spune că ai exagerat la vreun punct! Punct cu punct – dureros de adevărat!
    Şi, într-adevăr, fiecare popor are uscăturile lui, dar când vezi o pădure extrem de îngrijită şi, pe alocuri, varii crengi uscate, îndepăratate la intervale vs o pădure care ar putea fi măreaţă dacă ar fi îngrijită, îţi dai seama că noi suntem cei care pierdem enorm!
    Mă uit la suedezi, nici pe departe frumuseţile noastre naturale (la varietate, mă refer, că aşa au şi ei specificul lor 🙂 sau clima noastră şi, totuşi, reuşesc cu forme de relief deloc spectaculoase şi un climat extrem de dur să atragă turiştii. Ca să nu mai spun de emigranţi, tone 🙂 pentru că au un sistem social şi economic bine puse la punct, deşi nu e deloc uşor sau de scurtă durată să te integrezi in sistemul lor.
    Ca să ai o idee, în particular vorbind, despre diferenţa majoră de mentalitate dintre cele două societăţi, aruncă un ochi pe http://svea.weblog.ro/2009/09/22/i-totui-se-poate-2/ (nu că n-ai fi fost conştientă că în alte părţi, indiferent care, se poate şi aşa)

    Apreciază

  3. sa schimb atunci titlul :-D,nu?Iti multumesc pentru complimente, oamenii faini din jurul meu nu prea mai sunt prin jurul meu, majoritatea s-au raspandit in lumea asta mare dar ma bucur sa aflu ca sunt multi altii pe care nu-i cunosc decat „virtual” care rezoneaza cu mine in idei si ganduri.

    Apreciază

  4. svea eu stiu cum stau lucrurile dar pentru mine este mult prea tarziu sa plec acum din tara.Trebuia sa fi facut pasul asta inainte de Ayan.Acum mi-e frica, sunt o lasa care nu poate da confortul actual pe ceva necunoscut.Stiu ca cei ca mine pierd dar… asta-s eu si nu ma pot corija.Si-s asa de trista!!

    Apreciază

  5. Şi poate e mai bine aşa, pentru că „confortul”, cel puţin în Suedia, se câştigă cu mult efort, nervi şi, mai ales, timp. Poate că merită, dacă îţi faci propriul tău univers şi ştii exact de ce ai ales să pleci…
    Eu am scris ce-am scris, doar din amărăciune şi imposibilitatea de a înţelege de ce noi, ca popor, mult mai valoros ca alte naţii, ne distrugem aşa cum o facem de zeci de ani. De ce în alte părţi, firescul e mai firesc decât la noi, deci au şi ei bube şi stres, cât cuprinde, tot e mai uşor de îndurat ca la noi şi se vede diferenţa ca nivel de trai. Asta e, se poate dicuta pe tema asta, ore în şir şi fără o concluzie care să ne poată ajuta să schimbăm ceva…

    Apreciază

  6. O lista completa care nu mai are nevoie de nicio revizuire, nicio adaugire. O am involuntar in minte tot timpul. Dar incerc s-o contracarez cu lista lucrurilor frumoase care tin de Romania.
    Asa e, au si aia pe-afara uscaturile lor, insa nu se compara cu ale noastre, astea unice si maxime. „Afara”, pana si cel mai ignorant roman pune hartia in cos, n-o arunca pe strada. Am vazut cu ochii mei un conational de nuantza inchisa facand lucrul asta la Viena.
    M-am simtit extrem de bine in multe orase, in multe locuri din lumea asta (pe unde am apucat sa ma plimb), dar parca tot n-as da Romania pe altceva… Nu stiu de ce naiba n-as, dar n-as. Fir-as!

    Apreciază

Lasă un comentariu